Ciutat

Vuit escoles fan propostes per millorar l’aire del seu entorn

El regidor d’Educació, Manuel Robles, va recollir les propostes al final de la sessió

Un grup d’alumnes, mesurant el so de l’avinguda de l’Onze de Setembre / LLUÍS FRANCO

Uns 175 alumnes i 12 docents de 8 centres de primària de Sabadell van participar ahir en les Olimpíades de l’Aire al centre cívic de Cal Balsach. La jornada va servir per concloure el projecte CleanAir@Schoolcom respira Sabadell?, que han estat treballant els estudiants durant aquest curs per mesurar la qualitat de l’aire al voltant de les seves escoles i fer propostes de millora. Així, proposen obrir una estació de tren a la Gran Via amb parada al Taulí, un servei públic de lloguer de bicicletes o patinets compartits, augmentar els espais verds, ampliar les voreres o reduir la contaminació dels autobusos incorporant-me més de baixes emissions, entre altres.

El regidor d’Educació, Manuel Robles, va recollir les propostes al final de la sessió, tot comprometent-se a tenir en compte les que són factibles des de l’Ajuntament, com les que fan referència a l’arbrat o als camins escolars segurs. El professorat dels diferents centres ja treballa amb algunes propostes i d’altres s’aniran treballant al llarg d’aquest curs i el vinent. L’objectiu de tothom, però, és clar: cal reduir la contaminació per millorar la qualitat de l’aire que respirem. I en la mobilitat, expliquen, hi ha molta feina a fer.

113 punts de mesura

Per poder fer el treball de camp, els alumnes dels vuit centres van instal·lar uns 15 punts de mesura a cada centre –al voltant dels 120 en total– durant dos períodes de tres setmanes cadascun, sis en total. Els mesuradors estaven en un perímetre de 500 metres aproximadament dels centres escolars participants.

Escala de colors

Gràcies a les estacions de mesura, traslladant els valors resultants a una escala de colors, els alumnes han obtingut els resultats, sent verd el millor, groc o taronja intermedi, vermell dolent i lila el pitjor. “La contaminació està en un moment que està fent molt mal”, assegura l’Alejandro, de l’escola Enric Casassas. En aquest cas, a la Gran Via obtenien resultats de color lila, amb una alta concentració de partícules contaminants, mentre que a l’aula els resultats eren verds.

Comentaris
To Top