Ciutat

El coronavirus a Sabadell: quatre casos positius

El coronavirus ja és una realitat a Sabadell i el Taulí ha confirmat els quatre primers casos. Són professionals de la corporació sanitària i el seu estat és lleu. En conseqüència, en total hi ha 47 persones en aïllament domiciliari, comptant les quatre infectades, per evitar la propagació del virus. Com tots els ajuntaments de Catalunya, el de Sabadell es troba en fase de prealerta i ha intensificat les mesures d’higiene sobretot en les àrees d’atenció al públic, alhora que revisa els mecanismes i comença a fer previsions en cas que el coronavirus vagi a més i s’entri en una hipotètica fase d’alerta o emergència.

El Taulí, aquest dilluns / LLUÍS FRANCO

A Sabadell, el Taulí va diagnosticar el primer cas divendres i el va comunicar dissabte, primer als treballadors i després a la premsa. Es tracta d’una persona que no pertany a l’àmbit assistencial i que dimecres passat, 4 de març, va notar els símptomes del coronavirus en una reunió a la corporació sanitària. Aquesta persona havia estat a Milà uns dies enrere, juntament amb altres companys. El període d’incubació de la malaltia és d’entre dos i catorze dies. Un cop detectat el positiu, es van analitzar els contactes que havia tingut aquesta persona i es van aïllar 28 persones al seu domicili de forma preventiva, inclosa l’afectada.

En un comunicat, el Taulí assegurava dissabte –i manté– que “es tracta d’una situació complicada, però que no és diferent de la que es viu en altres hospitals. Per tant, s’assumeix amb preocupació, però també amb la necessària serenor i responsabilitat a la qual apel·lem els professionals i ciutadans”. Alhora, l’hospital sabadellenc oferia diferents sessions informatives durant tot el cap de setmana per informar els treballadors de la situació.

De les 28 persones aïllades n’hi havia dues amb símptomes. Una va donar positiu diumenge i va obligar a ampliar l’aïllament a 19 persones més, arribant a les 47 en total tant de direcció com de l’àmbit assistencial. El tercer i el quart cas positiu es van confirmar ahir dilluns, sent la primera l’altra persona de les 28 prèviament aïllada que també havia presentat símptomes, i l’altra també una d’elles, i no ha calgut ampliar la mesura de confinament. En aquests darrers tres casos es desconeix l’àrea exacta on treballen els dos professionals. Per ordre del Departament de Salut de la Generalitat, oficialment no es dona informació sobre l’edat i el sexe de les persones afectades, entre altres motius per garantir la seva privacitat.

Quan una persona comunica que té els símptomes del coronavirus, es fa la prova diagnòstica i un registre dels darrers contactes d’aquella persona. Salut és qui confirma el resultat de la prova i qui determina les persones que cal aïllar. Aleshores, és el Servei de Prevenció i Riscos Laborals del Taulí qui s’encarrega de comunicar-ho a les persones afectades.

D’altra banda, almenys fins ahir dilluns no s’havia detectat cap cas positiu a l’hospital Quirónsalud del Vallès, al passeig de Rubió i Ors. On sí que s’han detectat dos casos més és a Montcada i Reixac, que se sumen als dos coneguts que van sortir a Sant Cugat.

Normalitat en el servei

Totes les unitats del Taulí funcionen amb normalitat, i els mateixos treballadors confinats estan en contacte amb la corporació, sigui per telèfon o videoconferència. Des de CCOO, el delegat de Salut a la comarca, Juan Carlos Delgado, apunta que al Taulí “estan prenent les mesures correctes de contenció” i que la seva eficàcia dependrà de com es vagin desenvolupant. “Si es fan les coses bé, no ens hem de preocupar”, apunta.

Alteracions al calendari

Malgrat tot, des de dijous passat el Departament de Salut ha instat la suspensió de congressos i jornades per a professionals sanitaris que siguin de caràcter presencial, i és per això que al Taulí la setmana passada ja es va suspendre una entrega de premis i les sessions de formació previstes. Tanmateix, s’han hagut de cancel·lar les tres visites previstes al laboratori del Parc Taulí per acostar als ciutadans els projectes finançats per La Marató de TV3. També s’ha suspès una sessió de presentació de l’hospital universitari a futurs metges residents, així com divendres es va comunicar l’aturada de les pràctiques clíniques.

En altres àmbits, com l’econòmic, Sabadell també mira el coronavirus de reüll: la Cambra de Comerç ha posposat per al proper mes de juny la missió comercial a Vietnam, Indonèsia i Tailàndia, prevista per a finals d’aquest mes de març. La majoria d’empreses participants han vist amb bons ulls el canvi de dates.

D’altra banda, Itàlia ha cancel·lat totes les competicions esportives fins al 4 d’abril, i el dia 28 de març l’Astralpool CN Sabadell femení té previst jugar el partit de tornada dels quarts de final de la copa d’Europa a Catània. Ahir dilluns el club estava pendent del que decidís l’organitzadora del campionat, la LEN, sobre la disputa del partit.

FAQS: Preguntes i respostes sobre el coronavirus

Comentaris
To Top