Diners

Oliu: “Estem davant d’un repte descomunal del qual no tenim precedents”

Una imatge de la junta que s'ha fet de forma telemàtica / CEDIDA

La crisi del coronavirus ha estat també protagonista en la Junta General Ordinària d’Accionistes del Banc Sabadell, que s’ha celebrat de forma telemàtica per primer cop a la seva història. Malgrat aquestes condicions 99.037 accionistes hi han estat presents, el que suposa el 61,57% del capital social.

El president de l’entitat financera, Josep Oliu, ha centrat bona part del discurs en la lluita contra la Covid-19.  “La crisi produïda per la pandèmia del coronavirus i les mesures de confinament adoptades en molts països, entre els quals hi ha Espanya, situen els ciutadans, les empreses, els bancs i els Estats davant d’un repte descomunal del qual no tenim precedents”, ha assegurat Oliu, que ha afegit que l’absorció dels seus costos s’ha d’afrontar “amb la màxima mutualització”.

Tanmateix, el president del Banc Sabadell ha mostrat la seva confiança en les mesures adoptades pel govern d’Espanya. “Van en la bona direcció, ja que no només dirigiran la despesa pública a pal·liar els efectes més apressants de la crisi, la sanitat i la falta d’ingressos en famílies vulnerables, sinó que també mostren l’essencialitat del manteniment del teixit empresarial i de l’esperit emprenedor“. En aquest sentit ha recordat que entre les mesures que s’han anunciat hi ha moratòries, subvencions, avals i garanties públiques perquè el crèdit cobreixi aquest dèficit temporal de solvència social. “Els bancs afrontem aquest nou repte amb una solvència molt diferent de la que teníem el 2008, i amb prou liquiditat. Serem, doncs, fonamentals per poder exercir el necessari exercici d’anàlisi i determinació de les formes mitjançant les quals les diferents empreses o famílies puguin superar aquesta sotragada”, ha afegit Oliu.

El banc assumeix que l’impacte del coronavirus afectarà el seu pla estratègic. En tot cas, Oliu va assenyalar que “el nostre únic objectiu és superar la crisi provocada per l’estat d’emergència actual, però, una vegada es completi, la prioritat del banc serà la millora de la rendibilitat a partir d’on ens trobem”. Per aconseguir-ho, l’entitat compta amb la posada en rendibilitat de TSB i de Mèxic i de la consolidació del model de negoci a Espanya.

No obstant això, Oliu ha avançat que “no se’ns escapa que hi impactarà i que probablement aquest 2020 serà un any en què, una vegada més, haurem de fer algun sacrifici”.

Comptes aprovats

La Junta General d’Accionistes de Banc Sabadell ha aprovat la gestió i els comptes anuals de l’entitat i ha donat així mateix la conformitat a la proposta de distribució dels 768 milions d’euros de beneficis nets, obtinguts al tancament de l’exercici.

La junta ha acordat així distribuir un dividend brut per acció, amb càrrec al resultat de l’exercici de 2019, de 0,04 euros en efectiu per acció, dels quals 0,02 euros van ser abonats com a dividend a compte el 24 de desembre passat i 0,02 euros seran abonats complementàriament, a partir del pròxim 3 d’abril. Amb això, la retribució total per a l’accionista de l’exercici 2019 suposa un payout de prop del 40% i una rendibilitat superior al 7,5% d’acord amb la cotització a tancament d’avui.

En el transcurs de la reunió s’han aprovat també els informes d’Informació no financera i de Remuneracions dels consellers i el nomenament de Mireia Giné com a consellera independent. Giné, que cobreix la vacant deixada per Teresa Garcia-Milà, és doctora en Economia, té una brillant trajectòria acadèmica en finances i govern corporatiu i també com a creadora i directora de la Warton Research Data Services, la plataforma digital de dades financeres i aplicacions per a la investigació més important del món. La seva experiència en l’entorn digital i en el món de les fintech és una aportació important per al Consell d’Administració de Banc Sabadell.

Comentaris
To Top