Publicitat
Ciutat

L'hospital de campanya rep 180 oferiments de voluntaris

L'Acadèmia de Ciències Mèdiques centralitza les sol·licituds de personal voluntari per l'hospital de campanya

Muntatge de l'hospital de campanya a Sabadell / VICTÒRIA ROVIRA

[Albert Segura i Aleix Pujadas]

L’Hospital Temporal Vallès Salut va prenent forma, amb l’objectiu d’estar operatiu com a molt tard el pròxim 10 d’abril. Per a la seva posada en funcionament s’han fet diverses crides, que han estat correspostes: en menys d’una setmana s’han presentat 180 voluntaris per sumar-se a l’equip humà que atendrà els pacients derivats del Parc Taulí, i que comptarà amb uns 240 llits.

Els perfils que s’han presentat són diversos, des de metges a estudiants de diverses especialitats mèdiques, passant per treballadors socials, psicòlegs, auxiliars o infermers, entre altres. “Ara totes aquestes persones estan a disposició de la direcció sanitària de l’hospital, que va a càrrec del Taulí i del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM)”, explica Clara Izard, presidenta de la filial vallesana de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques.

En aquest sentit, tant l’hospital com el SEM aportarà el personal professional, de manera que en el moment en què sigui necessari es recorrerà a aquesta borsa temporal que s’ha creat gràcies a la col·laboració ciutadana. Des de la direcció mèdica asseguren que no esperaven la resposta que han rebut, una grata sorpresa en un moment de molta delicadesa i complexitat, en què tota ajuda és agraïda. “Quan hi ha una emergència, la gent deixa de banda altres coses per centrar-se en allò que cal”, assenyala Izard.

En aquest sentit, tota aquella gent que s’ha postulat per col·laborar en l’hospital haurà de seguir unes normes que se li presentaran en el moment que s’incorpori a l’equip, si es dona el cas. També ha tingut molt d’èxit la petició del Gremi d’Instal·ladors de Sabadell i comarca que van demanar la col·laboració de professionals per adequar l’hospital de campanya, una crida que va reunir el personal suficient en poques hores.

Estructura polèmica

El format de l’hospital, però, ha estat objecte de polèmica. L’exèrcit va començar a aixecar unes tendes de campanya que van dur de Salamanca. “Dimarts al vespre la Generalitat va sorprendre’ns dient que no volien aquest sistema”, explica l’alcaldessa, Marta Farrés, que apunta que dimecres es va procedir a desmuntar les tendes, sense tenir, assegura, una alternativa. “No va ser fins després de fer pública la situació que el material que dilluns la Generalitat va dir que no tenia va aparèixer”, afegeix.

Muntatge de l'hospital de campanya a Sabadell / VICTÒRIA ROVIRA

Salut, per la seva banda, assegura que no era el format idoni. En la mateixa línia es pronuncia el cap de l’Estat Major de Defensa, el general Miguel Ángel Villaroya, que assegura que van convenir amb Salut que hi havia opcions millors. “Es va veure que les tendes no eren les adequades perquè es tractava de l’interior d’un poliesportiu, i en coordinació amb la Generalitat es va decidir desmuntar-les i muntar el mateix sistema que hi ha a IFEMA o a Fira Barcelona, basat en panells muntables i desmuntables”, va expressar en roda de premsa des de La Moncloa. Així, es va optar per desmuntar i esperar a l’arribada del nou material, que la Generalitat va enviar dijous al matí.

El format escollit, en efecte, s’ajusta a les necessitats d’una infraestructura d’aquest tipus. “El que és ideal és una mampara sòlida de tipus Pladur o com s’està muntant, però hauria de comptar, a més, amb un sistema de ventilació que garanteixi que cada espai funcioni com una bombolla independent”, explica l’epidemiòleg Josep Farrés, membre del comitè de direcció de l’hospital de campanya. Amb tot, també s’ha de garantir la seguretat per al sanitari, amb distància entre els llits per garantir el moviment.

Amb tot, exèrcit, bombers i operaris treballen per tenir a punt una infraestructura que ha d’alliberar la pressió del Taulí a partir de la setmana que ve.

La informació de Sabadell, al Telegram del Diari de Sabadell

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top