Ciutat

Salut respon a Farrés que encara hi ha marge per evitar trasllats a l’hospital de campanya

L'hospital de campanya de la Pista Coberta d'Atletisme / VICTÒRIA ROVIRA

La Gerent Àmbit Metropolità Nord del Departament de SalutAnna Aran, ha respost per carta a la missiva que l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, li va enviar dijous demanant explicacions sobre la no obertura de l’Hospital Temporal Vallès Salut. Farrés retreia que després de la rapidesa en la posada en funcionament encara no hi hagués estat derivat cap pacients des de l’hospital Parc Taulí.

En la carta, Aran exposa que el Sistema de Salut de Catalunya va preparar Plans de Contingència per poder abordar la demanda assistencial que exigiria el brot de Covid-19 quan passés a ser de transmissió comunitària. “Es va programar una obertura progressiva de llits en funció de les necessitats d´ingrés, i es van desprogramar totes les intervencions quirúrgiques i consultes programades, per poder atendre aquesta demanda”, relata.

En aquest sentit, el pla creixia en espais nous, com són les dues plantes sobre de les Urgències del Taulí, que tenen una capacitat per 160 llits i una planta de l’edifici Santa Fe, amb una capacitat de 56 llits, i que a més sumava l’Hotel Verdi, amb una capacitat de 164 llits. “A data d´avui l’Hospital té 194 llits sense ocupar, des de mitjans de març, els ingressos provocats per la Covid-19, tenien un increment d’un 20% diari, amb un creixement exponencial, aquesta situació va fer que activéssim una fase més i busquéssim un espai extrahospitalari per donar cobertura a tota la població del Vallès Occidental, si es donava el cas”, apunta.

En aquest sentit, apunta que el CatSalut va demanar col·laboració i suport en buscar un equipament a la ciutat que pogués complir les condicions per ingressar pacients. “En un inici, la proposta era l’espai de la Fira, i l’Ajuntament ens va comunicar que no era possible, per un dany estructural a la coberta, produït arrel del temporal Glòria, que en feia impossible l’ús, amb la premura necessària”, detalla Aran.

“Donada la incertesa de la situació i la creixent demanda d’ingressos vam decidir, després de fer-ne la valoració conjunta amb vostès, la ubicació en la Pista Coberta d’Atletisme de Catalunya que ens vàreu oferir”, afegeix, agraint la col·laboració i suport del consistori i les altres administracions. Amb tot, apunta que amb l’avenç del confinament va reduir el nombre d’ingressos al Taulí, “rebaixant la pressió assistencial, que va comportar que la capacitat de llits hospitalaris s’anés alliberant”.

Aran apunta que amb el permís de tornar a la feina els treballadors no essencials des del passat dimarts, estan pendents per si es registra un rebrot. “L’Hospital Temporal Vallès Salut està totalment preparat per si cal activar-lo en qualsevol moment, ja sigui per cobrir la demanada d’hospitalització com a conseqüència d’un rebrot o com a espai addicional que ens permeti recuperar l’activitat no-Covid, del sistema sanitari al Vallès”, apunta.

“Per la seva informació, a data d’avui el nombre de llits hospitalaris no ocupats al Vallès Occidental és de 520, dels 1.782 que estan actius; quan a l’activitat no-Covid que s’està duent a terme a l’hospital Parc Taulí, en el què com a Alcaldessa forma part del Consell de Govern, s’ha seguit fent l’activitat oncològica quirúrgica no demorable i els tractaments en l’hospital de dia oncològic per garantir la continuïtat assistencial”, afegeix Aran. En aquest sentit, apunta que s’han revisat les visites desprogramades de consultes externes per detectar situacions no demorables, es segueix atenent a pacients no-Covid, ictus, infarts, parts, cirurgia aguda no demorable, i altres patologies agudes que necessiten d’una atenció immediata.

Per això, en el procés de desescalada planteja la incorporació progressiva de l’activitat, que es contempla iniciar amb cirurgia major ambulatòria i progressivament s’incorporaran les consultes externes, i altres activitats ambulatòries i la cirurgia major amb ingrés hospitalari. “Aquest pla, com li apuntava, s’anirà desenvolupant tenint en compte l’evolució de la situació epidemiològica de la Covid-19 en els propers dies, contemplant en tot moment tots els recursos dels que ens hem dotat per prevenir l’Emergència”, explica.

“L’Hospital Temporal Vallès Salut es una peça fonamental pel Sistema Sanitari al Vallès, per poder mantenir la capacitat assistencial per sobre de la demanda que pugui generar-se i donar resposta, si cal, a les necessitats de la nostra ciutadania”, conclou la carta.

Sabadell en imatges: la ciutat, retratada a l’Instagram del Diari de Sabadell

Comentaris
To Top