Oci i cultura

‘Urban sketchers’, la mirada en el pinzell

Miscel·lània de dibuixos de diferents ‘sketchers’, executats durant el confinament / CEDIDES

Els pinzells de Dibuixant Sabadell no s’han quedat quiets durant el confinament. A falta de poder sortir al carrer per dibuixar el que veuen, ara dibuixen la vista des de casa. O més concretament, el que veuen des de finestres i balcons.

Es tracta de la iniciativa La finestra indiscreta. Teresa Badia, membre del col·lectiu, explica que va néixer com una necessitat vital. “Vam veure que el confinament s’allargava i que tothom tenia ganes de seguir dibuixant”. Dit i fet. Inicialment, els membres anaven dibuixant de forma espontània el que trobaven per casa, que van exposar a les xarxes socials dins l’etiqueta El millor de cada casa.

Després van descobrir que ja s’havien cansat de pintar casa seva. “I vam pensar a retratar la dels altres”. Així que van afinar la proposta: tothom a replicar en dibuix una fotografia, que mostra l’estampa des d’una finestra de Sabadell: La finestra indiscreta. Cada setmana fan una nova proposta i comparteixen tots els dibuixos enviats pels participants a les xarxes socials de Dibuixant Sabadell (amb el mateix nom, tant a Facebook com a Instagram).

Dibuix executat durant el confinament / CEDIDA

Mosquits, vent, ombres…

Aquest col·lectiu té la seva arrel a l’Escola Illa, fa 8 anys. Badia, juntament amb Carme Martínez i Cruz Carrascosa, compartien classe del professor Oriol Vilapuig, amb qui van fer una sortida a l’aire lliure. “És clar, la forma de dibuixar in situ és molt diferent: tens un mosquit, el vent, la llum va canviant i et fa ombres…”, explica. Van quedar tan contentes amb la sortida que a l’estiu, un cop acabat el curs, van decidir dibuixar al plein air (a l’aire lliure) pel seu compte. El 2017 fan un pas endavant, després de cursar una microresidència a L’Estruch i conèixer sketchers de Terrassa.

“Va ser el moment en què vam decidir cap on volíem anar”, recorda Badia. Actualment, una dotzena de persones es troben mensualment per desplaçar-se a un indret i dibuixar a la vegada el mateix edifici. “Cadascú té el seu nivell de coneixement i utilitza la seva tècnica”, explica Badia, ja que un dels valors de l’urban sketchers és la cooperació. I afegeix: “Es tracta d’aprendre els uns dels altres, per això en acabar anem a prendre una cerveseta i comentem els dibuixos que han sortit”. Un altre principi del moviment és que dibuixes la realitat. Allò que veuen els teus ulls. Una altra cosa és com interpreti cadascú aquella realitat i com hagi entrenat l’observació directa.

Dibuix executat durant el confinament / CEDIDA

També als museus

L’obra dels sketchers sabadellencs ha estat exposada públicament amb anterioritat. L’any 2018, de fet, el Museu d’Art de Sabadell va acollir l’exposició Dibuixant Sabadell. Del plein air a l’urban sketching, amb prop de 200 pintures.

També han col·laborat amb el Museu d’Història. Concretament, van fer esbossos de l’skyline de la ciutat vist des de la Torre de l’Aigua, que s’exhibeixen allà mateix en substitució de les habituals siluetes de metacrilat.

Igualment, cada any fan una sortida conjunta amb l’Escola Illa, amb motiu de la Festa Major. Però el futur és incert i no sabem com serà la nova normalitat a principis de setembre. Allò que sabem del cert és que no faltaran els sketchers que la retratin amb la seva mirada en el pinzell.

Dibuix executat durant el confinament / CEDIDA

Comentaris
To Top