Publicitat
Ciutat

Joan Jubany: “Cal justícia per saber la veritat sobre el crim”

Helena Jubany, bibliotecària de Sabadell assassinada l'any 2001 / TV3

Ja han passat 18 anys, però per a la família i els amics d’Helena Jubany el temps segueix aturat en el 2 de desembre del 2001. Aquell dia, la jove de 27 anys va aparèixer morta al pati d’un bloc de pisos de Sabadell. Des d’aleshores no hi ha una resposta sobre el crim, que es va sobreseure als tribunals l’any 2005 i corre el risc que el delicte prescrigui i els responsables quedin impunes. “Cal justícia perquè se sàpiga tota la veritat sobre el crim”, assenyala Joan Jubany, germà de la víctima, en declaracions a aquest diari.

Un grup de persones anònimes de Sabadell ha impulsat un manifest per forçar la reobertura del cas, iniciativa a què la família dona suport. En només 24 hores, ja han aconseguit 7.000 signatures, una allau de suport que, tot i no tenir validesa davant la justícia, podria forçar la reobertura del cas i determinar l’autoria del crim. “És un clam al sistema judicial. Per a molts, aquest manifest és un mitjà de descompressió per posicionar-se al costat de l’Helena, dels familiars i dels amics”, assegura el Joan, que creu que hi ha “molts fils per estirar” per resoldre el cas.

Molts buits, cap responsabilitat

L’Helena va rebre dues cartes anònimes, acompanyades de begudes amb sedants, mesos abans del seu assassinat. El 2 de desembre del 2001, el seu cos va aparèixer sense vida en un solar del carrer de Calvet Estrella. Estava despullada i tenia cremades. L’Helena va caure del terrat del quart pis, però la precipitació no va ser voluntària. Estava en una situació de semicoma: el seu cos contenia alcohol i tres tipus de sedants que la van deixar inconscient, segons l’autòpsia.

Sis mesos després del crim, els jutjats de Sabadell van enviar a presó provisional Montserrat Careta com a presumpta responsable de l’homicidi i Ana Echaguibel, com a còmplice. Ambdues eren membres de la Unió Excursionista de Sabadell (UES). Careta, però, es va suïcidar a la presó i en una carta va reafirmar la seva innocència. Amb Careta morta, la justícia va considerar que els altres dos imputats –Echaguibel i la parella sentimental de Careta, Santiago Laiglesia– no reunien proves suficients per imputar-los el crim.

El germà de l’Helena apel·la que qualsevol que pugui donar una informació transcendental ho faci. Un nou testimoni o una declaració pot reobrir el cas. “Quedaven elements per investigar, com les proves cal·ligràfiques. Hi ha encara molt per fer”, clama Joan Jubany.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top