Castellar del Vallès

El retorn a la feina dispara la demanda de mampares al Vallès: els proveïdors estan gairebé sense estoc i hi ha llista d'espera

Un empleat de la fàbrica Disnou de Castellar del Vallès, fabricant mampares per protegir de la Covid-19 / ACN

La demanda de mampares de metacrilat per protegir treballadors i clients amb el retorn de l'activitat econòmica ha desbordat totes les expectatives del sector. Els empresaris especialitzats en la producció i distribució d'aquest tipus de materials tenen una allau d'encàrrecs i cada vegada més problemes per aconseguir matèria primera.

Un proveïdor ven cada setmana 100 tones de metacrilat a tot Catalunya, i empreses d'arreu del territori s'encarreguen de dissenyar les pantalles a petició dels clients. Hi ha empreses que han arribat a doblar torns i han contractat gent temporalment, mentre que a la majoria l'estoc és, literalment, zero. I les llistes d'espera són generalitzades.

El metacrilat es dispara

La gerent de l'empresa de Sant Cugat Aluminis SC, Raquel Llasera, assegura que en les darreres setmanes la demanda de mampares de metacrilat s'ha multiplicat per tres. "Molts sectors es van començar a interessar per aquest material perquè inicialment era més econòmic que el vidre", comenta la responsable de la companyia santcugatenca. Amb tot, també adverteix que cada cop és més complicat trobar-lo al mercat espanyol i assegura que el preu "s'ha disparat". Llasera ha començat a contactar amb productors del sud de França per veure si els en poden proporcionar.

"Creiem que quan el desconfinament avanci encara es dispararà més la demanda", assenyala Llasera. Des del seu punt de vista és "imprescindible" que hi hagi una normativa clara que determini si l'ús d'aquests elements ha de ser obligatori, de quin material han d'estar fets, quines dimensions han de tenir i on s'han de col·locar. "Els propietaris dels establiments no volen invertir en un producte que encara no saben si més endavant hauran de canviar", explica.

Publicitat

La responsable de la companyia indica que el preu d'una mampara estàndard de 90x65 és de 79 euros. Aluminis SC disposa d'una plantilla de trenta treballadors. D'aquests, actualment només estan treballant vuit i la resta estan afectats per un ERTO. "Són els empleats de la fàbrica que tenim a Rubí que han tornat a la feina, però les botigues les tenim tancades", afirma.

Rosa Maria Permanyer, portaveu de l'empresa Disnou de Castellar del Vallès, assegura que des de mitjan abril han rebut una allau de comandes "exagerada" i indica que la demanda de metacrilat ha augmentat un 400%. "Hi ha hagut una ruptura d'estoc tan brutal que no hi ha material enlloc", comenta Permanyer que apunta que els terminis d'entrega que s'estan donant actualment són pel juliol. "Anem fent previsions sense saber exactament la demanda que tindrem i l'oferta que hi haurà", explica.

La responsable de Disnou preveu que les comandes encara s'incrementaran més en les properes setmanes. Assenyala que tot i que inicialment els establiments que més interès mostraven eren els forns de pa, els estancs i les farmàcies, ara ja han començat a rebre trucades de perruqueries, centres d'estètica, comerços i restaurants.

Tot i que reconeix que seria adient que es fixés una normativa clara per regular l'ús d'aquesta mena de productes, afirma que els botiguers i restauradors no s'han mostrat amoïnats per aquesta qüestió. "Estan desesperats per poder tornar a obrir i l'únic que volen és posar això ràpid per estar protegits i poder treballar", indica.

Dilluns passat aquesta companyia va aixecar l'ERTO temporal que havia aplicat a dues terceres parts de la plantilla. "Estem tots treballant perquè no donem l'abast i la setmana vinent començarà una persona nova", afirma Permanyer.

La informació de Sabadell, al Telegram del Diari de Sabadell

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top