Ciutat

Esperança i disciplina en el primer dia d’obertura de les botigues sense cita prèvia

Sobre una botiga de la Creu de Barberà penja un cartell: només amb cita prèvia. Truqueu al 628… “Quan tingui un moment ho trec”, comenta la Rosa Maria, propietària del negoci. Avui ja pot atendre sense haver d’estar pendent del seu telèfon mòbil, només controlant l’aforament de la botiga. Aquesta és una de les noves realitats que preveu la fase 0,5 que a partir d’avui s’instaura a Sabadell.

Com ella, centenars de negocis a la ciutat de menys de 400 metres quadrats poden apujar les seves persianes sense cita prèvia. I, amb una nova rectificació del govern central: finalment sí que poden fer rebaixes, sempre que no generin aglomeracions. Una notícia que ha tret un pes de sobre als comerciants.

Malgrat que el ministre Salvador Illa va anunciar dijous la prohibició de fer rebaixes per evitar les multituds, finalment ha fet un pas enrere i ha permès els descomptes, incloses les zones que continuen a la fase 0 de la desescalada. “Apa, ara que havia tret de l’aparador els cartells de liquidació per jubilació… sant tornem-hi un altre cop”, comenta irònica la propietària de Merceria Ana, que celebra la rectificació. Mentre que no es produeixin aglomeracions, podrà desfer-se’n de l’estoc i poder jubilar-se aviat.

comerços botiga coronavirus fase 0 / LLF

Un comerç de Sabadell / LL. F.

Tràfic sí, aglomeracions no

De fet, d’aglomeracions no n’hi ha hagut, però sí que hi havia un trànsit constant que ocupava els principals eixos comercials de Sabadell. L’avinguda de Matadepera recordava un dissabte de rebaixes convencional, però amb les botigues parcialment buides. També a la Rambla les cues es formaven davant de les botigues, on la paciència i la impaciència feien de les seves.

“Porto més de mitja hora esperant… si almenys pogués entrar-hi i buscar la roba, a veure si em convenç alguna cosa”, demana una clienta. “Senyora, ha d’esperar per normativa, tingui paciència”, prega la propietària. La dona, però, decideix marxar a comprar fruita. Diu que tornarà en deu minuts. Però no torna.

És una de les escenes que es viu en un primer dia en què la “disciplina” i “l’esperança” són els dos ingredients principals, coincideixen els botiguers. Però no és la trama principal: “La gent respecta les normes al peu de la lletra”, asseguren des de la joieria Bravo.

Temps de rebaixes?

Les rebaixes d’estiu en un context de pandèmia mundial ha obert un nou debat. Rebaixes sí, rebaixes no? Alguns parlen de suïcidi comercial. Per d’altres, és una estratègia per desprendre’s de l’estoc que han acumulat aquests mesos. En tot cas, “cada comerç és lliure d’aplicar-ho i és una eina d’atracció molt potent amb la qual comptem”, justifica Josep Maria Porta, president de Comerç Centre.

“Normalment tinc uns preus molt reduïts perquè faig comandes grans”, explica la Luisa, de la Corseteria Luisa Reyes. Però ara no veu cap altra sortida que fer rebaixes i reduir encara més els preus que tenia. Almenys, d’aquesta manera, preveu vendre més peces de roba i compensar els 2.000 euros de despesa que li ha suposat adaptar el negoci a la normativa. “Entre mampares, la màquina d’ozó i Epis…”, lamenta la Luisa.

En canvi, a Casa Antonia no ho veuen factible. Ja havia obert amb cita prèvia i la resposta va ser “sorprenentment positiva”. Espera mantenir el nivell de vendes de la setmana passada, però no es planteja fer rebaixes, “no té cap sentit fer-ne, no estem venent l’últim gènere, sinó el primer”, es justifica.

comerços botiga coronavirus fase 0 / LLF

Un comerç de la Rambla / LLUÍS FRANCO

Fase 0,5: què puc fer i què no, a partir de demà?

Comentaris
To Top