Ciutat

El Moviment Veïnal del Vallès demana la creació d’una taula

La Coordinadora del Moviment Veïnal del Vallès reivindica la creació d’una Taula del Vallès formada per entitats socials, ajuntaments de la comarca i Generalitat de Catalunya per analitzar la situació sociosanitària i actuar en conseqüència. Així ho han detallat avui membres de l’entitat veïnal en roda de premsa telemàtica a partir d’un document que faran arribar al Parlament de Catalunya –al departament de Salut i d’Afers Socials– i a l’administració municipal.

“Proposem una taula per parlar de solucions, de participació real”, ha expressat Manuel Navas, president de la Federació d’Associacions Veïnals de Sabadell (FAVS). En aquest sentit, han posat de relleu “la manca d’equipaments” a la comarca i la “necessitat d’abordar aquestes mancances”. Així, Navas ha sentenciat que “tot” es tracta de “voluntat política”.

Segons les dades facilitades per la Coordinadora del Vallès, als hospitals de la comarca només hi ha  2859 llits públics, una mitja de 3,11 llits per cada 1.000 habitants. “Segons dades de la Generalitat, la mitjana a Catalunya es troba a 4,72 llits per cada 1.000 habitants”, lamenten des de l’entitat comarcal. “Falten 1489 llits, és una barbaritat”, afegien.

Reclamen la construcció d’equipaments

En aquest sentit, han posat en evidència la necessitat de construir l’Hospital Ernest Lluch, un equipament promès des de fa anys al terreny que ocupava l’antiga fàbrica de Redosa, un solar entre Montcada i Reixac, Ripollet i Cerdanyola que donaria servei a aquests tres municipis i a Barberà del Vallès. Segons Juan José Díaz, de l’associació de veïns de Badia, és la millor opció per “descongestionar” el Parc Taulí i, en conseqüència, les “eternes” llistes d’espera. “Les dades oficials acrediten que Catalunya és entre les pitjors comunitats pel que fa a les llistes d’espera. Donar un gir a aquestes dades és una prioritat”, demanen al comunicat.

Un moment de la roda de premsa telemàtica / D.S.

També la inexistència d’una residència pública i de gestió pública a Sabadell ha ocupat part del debat. “Ara s’ha constatat que la gent gran és realment vulnerable, som deficitaris en equipaments i també en places públiques”, defensava Cèlia Gargallo, membre de la Plataforma per a la Residència del Sud.

Amb tot, les peticions també assenyalen la construcció del CAP de Can Llong, la recuperació del servei d’oncologia pediàtrica del Taulí, i una dotació pressupostària i de recursos econòmics i de personal. “La pandèmia ha evidenciat les mancances i cal una resposta de les diferents administracions“, conclouen.

Comentaris
To Top