Vallès

L’Hospital Ernest Lluch: un compromís pendent

Imatges virtuals de com es preveu l'Hospital Ernest Lluch / cedida

L’Hospital Ernest Lluch és d’aquells projectes que s’anuncien i que acaben ajornats i dins d’un calaix. Lluny queda ja l’anunci de la seva construcció que va fer la consellera de Salut del moment, Marina Geli (PSC), l’any 2006. El terreny estava triat: l’espai que ocupava l’antiga fàbrica de Redosa, punt de trobada entre Montcada, Ripollet i Cerdanyola. També es tenia clar que disposaria de 200 llits, que tindria un cost de 70 milions d’euros i que estaria en marxa l’any 2010. A l’anunci d’aquell octubre del 2006 es parlava d’unes obres que començarien el 2007, però que mai ho van fer. Dos anys més tard, i després d’un ajornament, Geli tornava a anunciar l’inici de la construcció de l’hospital per a l’any 2009 durant una trobada amb els alcaldes de Barberà, Cerdanyola, Ripollet i Montcada. Les obres tampoc van començar, i només es va enderrocar l’antiga fàbrica.

“No hi va haver gaire voluntat per part de la Generalitat, i els Ajuntaments, que eren els que tenien la pressió, van ser els que es van començar a moure”, explica Carles Escolà, exalcalde de Cerdanyola. De fet, l’any 2008 es va fer un concurs d’idees pagat pels consistoris afectats, i que posteriorment havia de ser retornat per la Generalitat, uns diners, que segons explica Escolà, no s’han retornat.

El projecte va quedar novament aturat després del concurs d’idees, i l’any 2011, en plena crisi econòmica, el conseller Boi Ruiz (CiU) va ajornar almenys fins a 2012 el projecte, tot i que no va tornar a sortir del calaix. L’intent de comprar l’Hospital General de Catalunya per part de l’exconseller Antoni Comín l’any 2016 també va amenaçar el projecte. L’exconseller de Salut defensava que amb la compra de l’Hospital General, es podia estalviar el cost de la construcció de dos hospitals al Vallès, un era l’Ernest Lluch i l’altre era el Vicente Ferrer de Rubí. Aquella proposta de compra del centre santcugatenc del grup Quirónsalud tampoc va materialitzar-se. Fonts de Salut consultades explicaven al D.S. que “no hi havia cap novetat”. ”Aquella proposta va despertar molt rebombori i va també reticències dels municipis afectats”, assegura l’alcalde de Ripollet, José M. Osuna.

Nova reivindicació

A l’última reunió de la Mancomunitat Intermunicipal, Ripollet, Montcada i Cerdanyola van tornar a posar sobre la taula la construcció de l’hospital, i serà un dels temes que debatran amb la consellera de Salut, Alba Vergés, en la pròxima trobada. “En les últimes converses que vam tenir amb el CatSalut abans de les eleccions municipals, es compartia la necessitat de construir un equipament sanitari a la nostra àrea”, assegura l’alcalde de Ripollet.

Els tres consistoris, però, mantenen la prudència. “Hi ha reunions de treball però encara no hi ha cap proposta sobre la taula”, explica l’alcalde de Ripollet, que defensa que és necessari “l’enfortiment de l’atenció primària i també posar fi a les situacions de col·lapse de l’Hospital Parc Taulí”.

Comentaris
To Top