Publicitat
REFLEXIONS DE CONFINAMENT

Gabriel Torras: “Hem de tornar a l’ortodòxia”

Reflexions de confinament amb el director general del Centre Metal·lúrgic

El director general del Centre Metal·lúrgic, Gabriel Torras, durant l'entrevista per vídeotrucada / D.S.

El director general del Centre Metal·lúrgic de Sabadell, Gabriel Torras, ho té clar: la millor recepta per recuperar el camí desdibuixat pel coronavirus és “tornar a l’ortodòxia”, mantenir l’ADN empresarial que ja implica adaptar-se constantment a cada situació, continuar amb la implementació de la indústria 4.0 i la digitalització; estar pendents dels mercats i veure com vendre a partir d’ara. I fer la gestió necessària per tenir liquiditat en cas que arribi un sotrac. “S’hauran de canviar coses, però no fa patir, va a l’ADN de l’empresari”, subratlla.

Situació actual

Segons Torras, el món empresarial ha viscut l’impacte de la crisi de la Covid-19 de tres formes diferents. D’una banda, hi ha empreses que han facturat més que mai; d’altres han patit una aturada parcial; i n’hi ha, especialment de comerç, serveis i hostaleria, que han patit una aturada total. En aquesta situació, el director general del Centre Metal·lúrgic destaca la força d’aquest sector perquè creu que serà dels que se’n sortiran més aviat. “La recuperació arribarà abans del que ens pensàvem”, augura, perquè assegura que l’activitat s’està reprenent d’una forma sorprenent. Per afrontar els ja més de dos mesos i mig de pandèmia, Torras destaca la importància que han tingut els ERTOs, que han permès reduir el pes de la despesa més important de les empreses: el personal. Si bé aquesta mesura la troba encertada, el sabadellenc creu que les altres ajudes han estat insufi cients. Per exemple, entén que l’administració municipal té una crisi social prioritària, però creu que “ajornar dos mesos un import és un ajut relatiu”. Reclama més ajudes directes a empreses i autònoms que s’han vist obligats a tancar. El representant del sector metal·lúrgic local creu que aquest gremi començarà a agafar velocitat de creuer aquest mateix any, que de ben segur que serà dolent pel compte de resultats de moltes empreses, i augura que el 2021 es començaran a revertir aquestes xifres i es tornarà a l’estabilitat.

Proveïdors de proximitat

Arran de la pandèmia, segons Torras, “les empreses han entès que, per poder respondre, la proximitat dels proveïdors és importantíssima”. Era més rendible exportar del sud-est asiàtic, per exemple, però quan s’han tancat les fronteres això ha estat un problema que ha tensionat el sistema i els que han pogut donar solucions han estat els proveïdors propers. En aquest sentit, Gabriel Torras reivindica que “tenim un teixit industrial molt potent que hem d’impulsar, el Vallès”. I això, a parer seu, implica dignificar els polígons perquè tot i tenir-los en ubicacions estratègiques, estan “deixats de la mà de Déu”; i les facilitats administratives per desenvolupar les activitats, com agilitzar les llicències d’obres i activitats, tant per als negocis que es posin en marxa com per als que es vulguin ampliar. Passats els pitjors moments del coronavirus, Gabriel Torras es mostra segur i defensa que “si hem aguantat el que hem aguantat, n’hem d’estar orgullosos”. I té clar que el valor més important aquests dies han estat les persones, el capital humà, que “han estat al costat de les empreses per continuar endavant”.

Publicitat
Comentaris
To Top