Diners

German Palacín: “La indústria ha de ser el motor per rellançar un altre cop l’economia”

El president de la delegació del Vallès del Col·legi d’Enginyers, German Palacín, afirma que la crisi és una oportunitat per a Sabadell

German Palacín és el delegat del Vallès dels Enginyers / CEDIDA

Enginyers Industrials de Catalunya han presentat 40 propostes per fer de la indústria el motor de la recuperació econòmica. El president de la delegació del Vallès del Col·legi d’Enginyers Industrials, German Palacín, aterra aquest document a Sabadell.

Com veu la ciutat post-Covid?

Sabadell té l’oportunitat de recuperar un teixit industrial que tradicionalment havia tingut. Pensem que la indústria hauria de ser el motor per rellançar un altre cop l’economia. Tenim l’oportunitat de repensar de nou allò que teníem pendent abans de la pandèmia, com els temes mediambientals o de sostenibilitat, la digitalització i la redistribució de la riquesa.

A Sabadell aquesta filosofia es pot aplicar?

A Sabadell és especialment rellevant, perquè és una ciutat tradicionalment molt industrial i que havia anat perdent en les darreres dècades aquest potencial a canvi del sector dels serveis. Ara tenim l’oportunitat de ser la capital de comarca industrial.

I com es fa això?

Hi ha un eix de digitalitzacions. Les institucions s’han d’abocar en aquesta nova industrialització. Aquelles que tinguin aquesta part ben solucionada se’n sortiran abans. S’ha de fer una aposta per la digitalització i les bones connexions am fibra a qualsevol racó de la comarca.

S’haurien de recuperar els projectes aturats per la Covid-19 o apostar per altres de nous?

Hem d’afavorir i implementar la indústria de la salut. Se n’ha parlat molts cops. Podem fer una aposta lligada a l’àrea hospitalària del Parc Taulí. És més necessari que mai.

Tenim suficients infraestructures?

Ha d’haver-hi una inversió important en infraestructures lligades al desenvolupament industrial. Si no acompanyen, serà molt difícil dur a terme això.

Ara cal reinventar-se?

Ningú estava preparat per a aquesta situació. Ens tocarà a tots. Tot va encaminat a les inversions públiques però també les privades, hauran d’invertir en coneixement, en I+D, a contractar treballadors qualificats i fer formació amb les universitats. Hauran de fer reinvenció i inversió. Hi ha petites indústries per a les quals la venda on-line ha de ser la solució. Hem d’oblidar el comercial tradicional i arribar al client d’una altra forma.

Ens en sortirem?

D’aquesta crisi hem de sortir-ne tots plegats. És evident que hi hagi una inversió pública i conscienciació dels empresaris, que han de fer inversions perquè l’empresa creixi per superar entrebancs.

Comentaris
To Top