ARA A PORTADA
Cedir o no cedir el romanent: les claus d'una decisió política

- Sabadell destinarà 150.000 euros per reformar la Gran Via i l’àmbit del Ripoll
Publicat el 08 de setembre de 2020 a les 17:42
Actualitzat el 09 de setembre de 2020 a les 20:12
El món local mira amb lupa la proposta de cessió del romanent a l'Estat. Ho fa tenint en compte que tenen limitada la despesa en molts casos, com és el cas de Sabadell. Aquestes són les claus que cal tenir en compte:
Llei Montoro: limitació de la despesa local
Adoptant el cognom del ministre d’Hisenda que la va impulsar, Cristóbal Montoro (PP), la regla de la despesa conté la despesa i advoca per l’estabilitat pressupostària. Va sorgir el 2012 en el marc de la crisi econòmica que va patir Espanya i que també va afectar les finances públiques, de manera que es limitava la despesa que podien assumir els ajuntaments. Així, la intenció era que cap localitat gastés més del que pogués arribar a ingressar. Ara, aquesta llei frena la cessió del romanent, perquè ja se senten encotillats
El text, pendent de passar pel Congrés dels Diputats
La previsió és que el ple del Congrés dels Diputats dugui a votació aquest dijous, 10 de setembre, el decret llei que inclou l’acord d’Hisenda i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) per a l’ús dels romanents municipals. Ara bé, tot apunta que el decret, tal com està plantejat, quedi en paper mullat, ja que la resta de formacions amb representació al Congrés han negat cedir els seus vots al document. Ni tan sols està clar el suport de Podem, soci del PSOE a l’executiu estatal, que reclama mesures que donin ales a les administracions locals i que puguin accedir en plenitud als estalvis generats en els darrers anys.
Una trentena de municipis, en oposició frontal
Barcelona i Madrid lideren un llistat de 30 localitats d’arreu de l’Estat que s’han posicionat en contra de l’acord, ja que el consideren injust. De tots els colors polítics, amb l’excepció dels socialistes, la seva posició radicalment oposada al text acordat va preveure que els alcaldes, que tenen la potestat d’avalar el pacte, no cediran els diners dels ajuntaments.
Quants diners té la caixa de l'Ajuntament de Sabadell?
A Sabadell el càlcul que fa el Govern de la ciutat xifra en 6,4 milions d’euros la quantitat que es correspon al romanent de l’administració local. Això suposaria que Sabadell rebria de l’Estat i a fons perdut 2,2 milions d’euros, un 40% aquest any i el 60% restant el 2121.
Quina és la postura del Govern de Sabadell?
Tot i restar a l’espera de conèixer la lletra petita i si finalment el Congrés dels Diputats hi dona llum verd, el portaveu de l’executiu, el tinent d’alcaldessa Pol Gibert, posa sobre la taula el fet que la ciutat perdria els 2,2 milions d’euros que sumaria entre aquest any i el que ve, sumats als interessos generats del préstec dels 6,4 milions de romanent.
Què hi diu l'oposició de Sabadell?
Tots els grups municipals s’hi ha oposat, tant ERC, com la Crida per Sabadell, Ciutadans i Junts per Sabadell. Les formacions consideren que l’administració local ja té suficients complicacions per sostenir la ciutat, més en una època en què ha calgut fer una forta inversió per contrarestar l’impacte del coronavirus. També posen de manifest les dificultats per accedir a diners per haver de cedir els seus estalvis a una administració com la de l’Estat, que, apunten, ja disposa d’eines i mecanismes per obtenir liquiditat a través d’altres vies. També posen en dubte la capacitat de l’executiu de Madrid per complir amb el compromís de retorn dels diners cedits en els propers deu anys, tenint en compte les complicacions que l’economia pot experimentar en els propers anys.
Notícies recomenades
-
Sabadell FOTOS | Segona nit de protestes i aldarulls a la Creu de Barberà
-
Sabadell La inversió que es va fer en bioaires a les bressol no és suficient per "rebaixar temperatures en onades de calor"
-
Sabadell Sis mesos d'internament en règim tancat per a un dels menors involucrats en l’aldarull al sud de Sabadell
-
Sabadell Els personatges de la Joventut de la Faràndula han perdut objectes pel Centre: trobar-los té recompensa
-
Sabadell La nova Oficina d’Entitats, prevista per a principi de 2026
-
Sabadell Matas defensa mantenir el pacte PSC-Junts per "culminar l'obra de govern"