Oci i cultura

Mor Alfons Borrell, el pintor de l’abstracció

Era considerat el pintor sabadellenc més conegut del moment

Alfons Borrell, en el seu estudi / D.S.

El pintor Alfons Borrell ha mort aquest matí. Nascut a Barcelona el juny del 1931, la seva família es va traslladar a Sabadell l’any 1940. Borrell era considerat actualment el pintor sabadellenc més conegut del moment, qui als seus 89 anys encara veia com la seva obra era exposada públicament: tenia una retrospectiva a l’Acadèmia de Belles Arts i estrenava la Capella Blava de Covadonga.

De fet, tècnics de l’Acadèmia de Belles Arts desmuntaven ahir mateix els quadres de l’exposició Alfons Borrell, que ha lluït a la sala noble tot el mes de setembre i que ha servit per inaugurar la programació de tardor de l’entitat.

Exposició d’Alfons Borrell a l’Acadèmia de Belles Arts / VICTÒRIA ROVIRA

A més, la setmana passada es va presentar en societat el seu projecte de la Capella Blava, a l’antic monestir de les Carmelites (barri de Covadonga). Es tracta d’una intervenció artística a les parets de l’antiga capella, ara secularitzada, que el connecta amb altres intervencions com la Miquel Barceló a la Seu de Palma i la Sean Skully que va intervenir a l’església de Santa Cecília de Montserrat. El passat 3 de febrer, Borrell va donar per finalitzada l’obra.

“Presenta un diàleg entre la vida i la mort”, contextualitzava en la presentació Patxi Ocio Casamartina, “basat en el contrast de colors”. El blau simbolitza la mort i és predominant a l’espai exterior. Borrell juga amb aquest color a l’entrada, que al visitant li fa caure com una llosa. A dins troba el taronja, que és llum.

La Capella Blava de Covadonga, la seva obra estrenada / VICTÒRIA ROVIRA

Borrell es va formar en els anys cinquanta amb Hermen Anglada i Camarasa a Mallorca i a l’Escola de Belles Arts de Barcelona. En els anys 60 va formar part del Grup Gallot, un col·lectiu creat a Sabadell que practicava accions a mig camí entre l’action painting i l’automatisme surrealista que qüestionava els límits de l’autoria i del mitjà pictòric. Juntament amb Antoni Angle, Llorenç Balsach i Grau, Joan Josep Bermúdez, Manuel Duque, José Llorens, Joaquim Montserrat i Lluís Vila Plana va realitzar diverses accions al carrer a Sabadell i a Barcelona.

El 1971, va participar en la creació de la Sala TRES de l’Acadèmia de Belles Arts de Sabadell. Molt amic de Joan Brossa i d’artistes com Perejaume, al llarg de la seva extensa trajectòria, la seva abstracció pictòrica s’ha anat consolidant com un corpus expressiu de gran intensitat i solidesa.

Borrell, a una exposició / D.S.

Les reaccions a xarxes socials no s’han fet esperar:

Comentaris
To Top