Publicitat
Ciutat

Comença l'enderroc d'un edifici històric del Passeig

L'edifici del passeig de la Plaça Major 15-19 viu les seves últimes hores en l'estat d'abandonament actual. Aquest dimecres l'empresa que s'encarrega de fer-ne l'enderroc, ENMU, ha començat a vallar la zona. L'edificació s'enderrocarà completament, inclosa la façana, però el nou pla de patrimoni contempla que aquesta s'haurà de refer de la mateixa manera. Es preveu que els treballs de demolició durin unes tres setmanes.

Després d'un matí amb moviment a la zona, finalment s'ha posposat l'inici de les obres una setmana per temes administratius.

L'espai ha quedat vallat aquest dimecres / CEDIDA

D'estil modernista tradicional, l'edifici data del 1884 i el va construir l'enginyer industrial Narcís Nonell amb l'arquitecte sabadellenc Josep Renom i Melcior Viñals, segons el consistori. És un habitatge en desús de planta baixa amb locals comercials i tres plantes.

Per la seva singularitat, no és un edifici qualsevol, i després d'anys de negociacions sobre la seva protecció finalment s'ha desencallat la situació. L'edifici tindrà continuïtat amb un nou projecte a càrrec de l'empresa sabadellenca ROA Arquitectura. Una de les primeres tasques que es farà un cop estigui enderrocat serà l'excavació arqueològica del subsòl tal com marca la normativa en zones d'interès com el Passeig.

Tres habitatges i local comercial

Publicitat

Tot l'edifici anirà a terra. L'Ajuntament volia conservar la façana, però el seu de deteriorament desaconsella que es rehabiliti. Ja que s'havia d'enderrocar completament, doncs, ROA Arquitectura va plantejar fer un nou edifici més contemporani, seguint la seva línia de projectes, i finalment s'ha arribat a una solució a mitges.

L'acord passa perquè el nou projecte tingui una façana idèntica a la que hi ha fins ara, de manera que la nova serà una rèplica de l'anterior. I hi haurà tres habitatges i un local comercial diàfan, que es podria convertir en dos en funció de la demanda. L'arquitecte Roger Orriols, de ROA Arquitectura, defensa que "un cop s'enderroca l'edifici el més coherent és fer una proposta nova", com la que van plantejar d'un edifici de vidre amb una impressió de com era l'anterior. En el projecte també hi treballa l'arquitecta Eulàlia Figuerola.

Calendari

A hores d'ara el calendari d'obres és indefinit. "L'inici de les obres és indeterminat, no hi ha un calendari fix més enllà dels terminis que tenim per executar les obres davant l'administració", assenyala Orriols.

Un cop acabi l'enderroc els promotors tenen un any per començar les obres i tres per acabar-les, tal com marca l'ordenança municipal. A més, contempla una possible pròrroga de la meitat del temps que disposen per fer els treballs, de manera que es podrien allargar un any i mig més. Així, si s'esgotessin tots els terminis, l'edifici podria estar enllestit entre 2023 i 2024.

Enderrocaran un edifici històric del Passeig

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top