Ciutat

VÍDEO: Així serà el passeig de la Plaça Major

El projecte preveu sumar més arbres, brolladors i una cortina lluminosa d’aigua i estarà executat a finals del 2022

Recreació del futur passeig de la Plaça Major / AJUNTAMENT DE SABADELL

El passeig de la Plaça Major guanyarà superfície verda, comptarà amb més arbres, brolladors d’aigua i una cortina d’aigua i llum. El nou disseny consolidarà el Passeig com a espai emblemàtic, punt clau d’activitat econòmica i com a exemple d’una nova manera de pensar la ciutat, potenciant la presència d’elements verds en els projectes que es realitzin als diferents barris.

Després dels frustrats projectes per renovar aquest espai cèntric de la ciutat, on tant l’executiu de Manuel Bustos com el de Juli Fernàndez i Maties Serracant van presentar les seves solucions, el govern de Marta Farrés ha presentat un projecte pressupostat amb 1 milió d’euros i el compromís d’iniciar les obres el gener del 2022, un cop passada la campanya de Nadal, i per aconseguir el resultat final a finals d’aquell mateix any. “Està ja pressupostat, el 2021 tindrem la partida corresponent, i la idea és tancar el projecte a finals d’any, amb la seva aprovació definitiva i posterior licitació”, ha assenyalat l’alcaldessa, Marta Farrés, en la presentació feta al Teatre Principal.

El nou model que ha dissenyat l’Ajuntament per al Passeig compota amb elements que volen abocar al record del passat d’aquest espai, però també amb la mirada posada al futur. Així, es preveu que sigui verd, funcional, per fomentar el passeig i l’estada, on l’aigua guanyarà protagonisme.

L’element més destacat, sense dubte, és la instal·lació d’una cascada d’aigua, que durant la nit també permetrà il·luminar-se i fins i tot projectar-hi missatges o figures. La seva ubicació serà on al Nadal passat es van instal·lar les lletres lluminoses amb el nom de la ciutat, i s’inspira amb una font instal·lada a la ciutat de Medellín (Colòmbia).

El disseny preveu dues zones diferenciades però integrades i amb continuïtat entre si, de manera que es manté la cohesió de tot el conjunt. La part nord, que comunica amb el passeig de Manresa, respondrà més a un concepte de plaça, delimitada per una disposició d’arbrat en forma de lletra “L”. Al sud, tocant al Racó del Campanar, hi haurà molta presència d’arbres i elements arbustius, disposats en formes lineals i on es potenciaran les plataformes verdes.

A banda de l’ordenació dels elements, la diferenciació entre els dos espais també es podrà percebre pel tipus d’arbrat que s’ubicarà a cadascun: mentre que a la part nord seran de fulla caduca i, per tant, canviant segons l’època de l’any, al sud seran de fulla perenne i caducifòlia de diferents espècies, reforçant encara més la sensació de passatge verd al mig de la ciutat.

Els arbres es col·locaran en parterres en superfície, que quedaran a nivell de terra. Així mateix, per potenciar la continuïtat de tot l’àmbit, s’ampliarà la superfície de paviment amb llosa de granit, que substituirà les actuals superfícies d’asfalt vermell, a excepció de la franja longitudinal per la qual circula el transport públic i vehicles de servei i que dona continuïtat al recorregut de la Rambla i del passeig de Manresa, que es mantindrà amb el color actual.

Al nou Passeig es reservaran espais per a les terrasses de restauració, fent possible la convivència amb els vianants i la resta d’elements de l’espai públic.

En el nou disseny s’han tingut en compte condicionants com ara els accessos a l’estació de FGC i les sortides d’emergència i també la integració amb el futur aparcament del Passeig. En aquest sentit, s’inclouen petits retocs al passeig de Manresa i la millora de l’actual rampa d’accés al pàrquing. Es reduirà l’amplada actual de la rampa per tal d’eixamplar la vorera i es perllongarà el seu cobriment per integrar-la més amb l’entorn. També es reformarà la barana per reduir-ne l’impacte visual. A banda de la cortina d’aigua, s’ubicarà un total de 12 brolladors arran de terra, com els que podem trobar a la plaça Sant Roc.

La inversió prevista en la transformació del passeig de la Plaça Major és d’aproximadament 1 milió d’euros. A partir d’ara la proposta inicial es presentarà al veïnat i comerciants, tot recollint impressions i suggeriments sobre els quals s’estudiarà la integració en la proposta definitiva. Tot seguit s’iniciarà el procés de redacció del projecte i tramitació administrativa per tal de poder iniciar els treballs de renovació.

Segons el calendari previst, les obres s’iniciaran el gener del 2022 i acabaran el darrer trimestre del mateix any. S’ha optat per situar la previsió a principis de 2022 per evitar qualsevol afectació a la campanya de Nadal dels comerços de la zona. En la mateixa línia, per tal de minimitzar els efectes de les obres, els treballs al Passeig es portaran a terme per sectors i garantint en tot moment els accessos a l’estació de FGC i la circulació de vianants al perímetre del Passeig.

Comentaris
To Top