Ciutat

Baixa un 70% l’afluència de visitants al cementiri de Sabadell per Tots Sants

Ni llargues caravanes de cotxes a l’entrada, ni problemes d’aparcament aquest diumenge de Tots Sants. Les tradicionals visites a les tombes dels familiars difunts s’han espaiat en els darrers dies i, per altra banda, molta gent ha decidit quedar-se a casa. En conseqüència, l’afluència al cementiri de Sabadell, aquest 1 de novembre, s’ha reduït un 70% respecte anys anteriors.

“Entre la informació de l’Ajuntament demanant d’avançar les visites en les dues darreres setmanes i l’autocontrol, hi ha hagut un 30% de l’aforament habitual”, ha assenyalat Xavier Pons, gerent de la Funeraria Torra, qui ha volgut agrair “el civisme de la gent”.

L’alcaldessa Marta Farrés, que ha visitat el cementiri al matí, s’ha expressat en la mateixa línia respecte al comportament dels sabadellencs: “Aquests dies estem veient que les coses que no es fan bé s’expliquen molt. Crec que també s’han d’explicar les coses que es fan bé, com en aquest cas. La gent ha vingut al cementiri en els dies anteriors i avui ni molt menys hi ha hagut aglomeracions com altres anys”. Farrés ha volgut recalcar la col·laboració dels dispositius de Protecció Civil i de la Creu Roja.

“La meva germana va morir fa poc, al principi de tot això, i no vam poder fer res per acomiadar-la. Jo avui venia venir”

Aquest cap de setmana, estava permès desplaçar-se a fora del municipi per visitar els cementiris. Gràcies a això, la Paquita i el Cinto han pogut venir de Montcada a deixar flors a familiars difunts. “És un dia especial, te’n recordes tot l’any. Fas el recorregut de tota la família”, expressa ella.

La Paquita i el Cinto, qui s’enfila per posar flors en un nínxol d’un familiar del cementiri / V. ROVIRA

Un dels tants tràngols que ha provocat la pandèmia ha estat la dificultat de celebrar cerimònies per acomiadar persones estimades: “La meva germana va morir fa poc, al principi de tot això, i no li vam poder fer res. Jo avui havia de venir”, se sincera la Paquita.

“Ens hem hagut de repartir entre els cinc germans per venir a veure els pares i no aglomerar-nos”

El Juan Carlos i la Noelia, amb els seus fills, el Carlos i la Nicole, sempre visiten el cementiri en aquestes dates. Normalment, ho fan amb més familiars, però aquest any no ha pogut ser: “Ens hem hagut de repartir entre els cinc germans i venir en moments diferents a veure els pares. Per no aglomerar-nos”, explica el Juan Carlos.

El Juan Carlos i la Noelia, amb els seus fills, al cementiri de Sabadell / V. ROVIRA

La família, per Tots Sants, mai no havia vist el cementiri tan buit: “No hi ha ningú, pràcticament. L’any passat els cotxes aparcats arribaven fins als pàrquings de Torre-romeu i del Poblenou, d’on som nosaltres”. Malgrat la visita tranquil·la i assolellada, avui -lamenta la Noelia- han hagut d’ajornar una altra tradició, en aquest cas familiar: anar a dinar tots plegats.

“Per a mi és important venir per Tots Sants. Soc molt aprensiva, i normalment em fa cosa venir al cementiri. Però avui se’m fa més normal”

Es reparteixen rams de flors, gerros i espelmes, i deixen tots tres un record a la tomba. L’Antonio i la Julia, acompanyats de la Sonia, la seva filla, cada any visiten pares, avis i sogres al cementiri. Preveient que es podrien trobar aglomeració, han optat per anar-hi cap al migdia. “Més d’un any hem vingut cap a les 11 h i ens hem trobat caravana”, recorda ell.

L’Antonio, la Julia i la Sonia posen rams de flors per recordar un familiar / V. ROVIRA

Malgrat tot, no deixa de ser una data especial per a molts sabadellencs. “Per a mi és important venir per Tots Sants. Soc molt aprensiva i normalment em fa cosa venir al cementiri. Però avui veig més gent, és un dia especial, i se’m fa més normal”, diu la Julia.

Comentaris
To Top