Ciutat

Sabadell allarga la concessió de l’enllumenat, i Crida i ERC ho critiquen

Sabadell renovarà l’enllumenat de la ciutat després d’allargar la concessió de l’empresa Aluvisa, que gestiona fanals, semàfors i altres senyals lumínics. El contracte municipal amb la concessionària durarà cinc anys més: acabarà el 2028 en comptes del 2023, després que el ple municipal ho hagi aprovat aquest dimarts amb els vots del govern municipal –PSC, Podem– i el suport extern de Junts per Sabadell i Ciutadans. L’oposició independentista (Crida, ERC) ha expressat els seus dubtes sobre les formes del govern per garantir la inversió.

El punt de fricció entre govern i oposició independentista es remunta a un contracte realitzat fa anys: el 2013, el govern va adjudicar a Enllumenats Sabadell –UTE entre Aluvisa i FCC– el servei i les inversions necessàries en matèria lumínica a la ciutat. El contracte era per deu anys –amb la possibilitat de perllongar la concessió cinc anys més– havia d’incloure el canvi de l’enllumenat de la ciutat. El fet és que es van invertir 7,4 milions entre 2013 i 2014 –canviant un terç de les llums–, i després tot va quedar aturat.

/ V.ROVIRA

Després de cinc anys de manca d’inversions, l’Ajuntament proposa ara invertir uns 8 milions d’euros durant mig any per aconseguir que els fanals renovats representin el 90% del total de la ciutat. Es posaran llums LED, el que reduirà la despesa anual en uns 760.000 euros i s’eliminaran 1.600 tones de CO2 a l’any. Per disposar de les millores i no acabar el contracte sense fer-les, s’allarga el contracte amb la concessionària per un període de cinc anys. És la solució que s’ha trobat des de la ciutat.

No ho veu així la Crida: “El contracte ha estat en la foscor des del primer dia“, ha expressat el regidor Lluís Perarnau, que ha denunciat una “manca de fiscalització” sobre la concessionària. “Demostri-ho. No llancin consignes polítiques d’aquesta manera”, li ha contestat l’alcaldessa, Marta Farrés, que ha demanat al regidor anticapitalista que moderi les seves paraules. Ha emplaçat a Perarnau a denunciar si coneix cap irregularitat. La Crida ha votat en contra mentre ERC s’ha abstingut, al·legant els mateixos motius: “Se’ns obliga a fer la pròrroga amb l’empresa de cinc anys sota la pena d’haver d’abonar la inversió”, ha afegit el regidor republicà Raúl García Barroso.

El regidor d’Espai Públic, Jesús Rodríguez, ha considerat que es tracta d’una “bona notícia per a Sabadell” i ha qualificat la inversió com “l’actuació més important que s’ha fet a la ciutat en enllumenat públic”. Junts i Ciutadans, en la línia del govern, han mostrat el seu suport a la renovació de l’enllumenat. Els regidors Lourdes Ciuró i José Luis Fernández, respectivament, han valorat les millores en l’àmbit ecològic i de seguretat als carrers, i també el fet que es generaran llocs de feina per canviar l’enllumenat.

Un 90% de l’enllumenat públic de Sabadell serà de tecnologia LED

Comentaris
To Top