Ciutat

Acord entre PSC, Podem i Junts per als pressupostos de Sabadell per al 2021

El pressupost municipal de Sabadell per al 2021, el primer post-Covid, tindrà el suport de la majoria del ple municipal. Abans de tenir les prioritats marcades en partides econòmiques –els comptes encara no tenen els números definits–, Junts per Sabadell ha anunciat aquest dijous que donarà suport als comptes del govern PSC-Podem. L’acord pressupostari tindrà el suport de 14 regidors entre socialistes, podemistes –al Govern– i Junts –com a suport extern–.

Els independentistes, encapçalats per la portaveu Lourdes Ciuró, PSC i Podem han repetit la fórmula dels comptes del 2020. Les actuacions incloses en els comptes se centraran en la crisi social i econòmica de la Covid-19: s’ha pactat la congelació de taxes i ordenances per al 2021 (IBI, IAE, entre d’altres) i també altres ajuts en aquesta línia durant l’estat d’alarma.

Les tres cares de l’acord pressupostari, d’esquerra a dreta: Marta Morell (Podem), Marta Farrés (PSC) i Lourdes Ciuró (Junts)

A banda, s’incorporen actuacions estratègiques en espai públic i per al patrimoni, especialment al Centre i Covadonga, que tindran partides econòmiques l’any vinent, tal com reclamava Junts. S’inclou la redacció del projecte de reforma de la cèntrica Via Massagué, es farà un estudi per pacificar des del carrer Horta Novella amb Sant Pere fins a Ferran Casablanques per així repensar l’entorn de la Plaça del Gas, es crearà una micro-plaça al voltant de la plaça de Duran i un nou espai obert a la plaça de Mossèn Geis. També es preveu crear un espai d’ombra a la plaça de les Dones del Tèxtil. “Hem incidit tot el que hem pogut amb els tres regidors que disposem”, ha defensat Ciuró.

No hi ha números, però sí prioritats

“Encara no tenim números”, ha insistit l’alcaldessa, però sí les línies cabdals. La suspensió de la Llei de la despesa i del límit pressupostari als ajuntaments per part del Govern d’Espanya dona possibilitats de fer uns pressupostos expansius (més despesa), tot i congelar taxes i ordenances fiscals (mateixos ingressos). “L’any que ve podrem gastar tot el que puguem tramitar i adjudicar”, ha apuntat l’alcaldessa, que ha concretat que hi haurà disponibles 11,5 milions d’euros extraordinaris per gastar a Sabadell gràcies a la suspensió de les limitacions als ajuntaments. Els comptes s’aprovaran previsiblement cap a la segona meitat de novembre en un ple municipal extraordinari.

Les línies pressupostàries de l’acord, segons els partits:

Marta Farrés (PSC)

L’alcaldessa, que ja va presentar els projectes cabdals d’espai públic per al mandat, ha assenyalat que atendre les necessitats Covid-19 serà “la prioritat”, així com el manteniment dels serveis públics essencials. També es preveuen inversions a mitjà i llarg termini en nous equipaments, tot i la caiguda d’ingressos municipals per la crisi del coronavirus.

Marta Morell (Podem)

Morell posa l’accent en la seva tinença d’alcaldia de Feminismes i Benestar Animal. Compromet més recursos per al SIAD, més punts liles, donar visibilitat al col·lectiu LGTBI i àrees d’esbarjo per a gossos. A banda, preveu campanyes de sensibilització per evitar que “el populisme i l’extrema dreta guanyin terreny”.

Lourdes Ciuró (Junts per Sabadell)

Una aposta pel Centre, Covadonga i Cifuentes, amb projectes específics en matèria d’espai públic i protecció del patrimoni. S’ha influït també per congelar les ordenances fiscals i taxes per al 2020 i així evitar més pressió fiscal sobre ciutadans, empreses i autònoms.

Pacte a tres

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha destacat la voluntat d’acord. Les tres formacions han arribat a pactes des de l’inici de mandat i ara tornen a pactar pressupostos. “Cal mantenir la mà estesa per treballar plegats”, ha assenyalat l’alcaldessa, que s’ha referit a l’any 2021 com la continuació del 2020 –”un any molt difícil, un any marcat per la Covid”–. “Evidentment ens separen coses, però entenem que allò que puguem aportar perquè la ciutat vagi millor tenim l’obligació d’aportar-ho”, ha afegit Lourdes Ciuró, qui ha subratllat la voluntat de “consens” i de “generositat” de Junts.

La podemista Morell també ha valorat positivament la capacitat de pacte de l’executiu liderat per Farrés. “El diàleg ens porta el consens. Per això estem aquí”, ha destacat la líder de Podem Sabadell. Tant Morell com Ciuró han matisat que és de nou un acord pressupostari, extern, i la podemista ho ha deixat clar: “Seguirà sent un govern del PSC i Podem, des de l’inici fins al final”. Més enllà de l’acord amb Junts, l’alcaldessa Farrés ha insistit que busquen pactar amb altres grups municipals per cercar el màxim consens possible. Per tant, es manté la mà estesa a la resta de l’oposició –ERC, Crida i Ciutadans–.

Comentaris
To Top