Publicitat
Ciutat

Una encesa d'espelmes per a l'eliminació de les violències contra les dones

El coronavirus ha entorpit les concentracions previstes per commemorar el 25-N, però no la reivindicació latent. L'Ajuntament de Sabadell ha celebrat una encesa d'espelmes al vestíbul de l'edifici consistorial. Portaveus dels diferents grups municipals han volgut commemorar així el dia per a l'eliminació de les violències contra les dones.

"Les violències masclistes, visibles o invisibles, continuen existint i evolucionen per resistir a una societat cambiant", resa el manifest. Aquest any, Sabadell ha posat l'accent en visibilitzar la violència envers les dones dins dels conflictes armats. "L'impacte dels conflictes armats en dones, nenes i altres identitats sexuals és altíssima. Però no és més que una extensió pública de la que pateixen en temps de pau", contina. I enumera: violacions en grup, feminicidis, esterilitzacions massives, avortaments forçats... "Les dones com arma de guerra és una terrible realitat".

Publicitat

Tancades amb l'agresor

El comunicat, elaborat per la Taula de Gènere, Feminismes i LGTBI de l'Ajuntament de Sabadell, assegura que la crisi sociosanitària provocada pel coronavirus ha tancat les dones amb els seus agresors. "Ha agreujat la violència dins dels domicilis", diu. No obstant, les denúncies es van desplomar durant el període de confinament domiciliari. Així ho afirmava Neus Rebull, sergent del Grup d’Atenció a la Víctima (GAV) dels Mossos d’Esquadra. Però un cop es van obrir les restriccions, no van augmentar. "Hi ha dones que han estat tancades amb l'agressor i van patir alguna mena de maltractament que no han denunciat", deia la sergent.

L'Ajuntament de Sabadell s'ha compromés a plantar cara al masclisme amb polítiques públiques. La tinenta d'alcaldessa Marta Morell ha aprofitat per recordar el feminicidi de Yolanda Zamorano. Fa just un mes, un sabadellenc ingressava a presó per matar la seva dona fingint un suïcidi. "Per nosaltres, 25-N és cada dia", assegurava Morell. Hi coincideix l'alcaldessa Marta Farrés, que ha asseguretat que "ens trobaran de cara a base de lluita política".

Punts liles i la 'sex truck'

Coincidint amb el 25-N, han tornat els vuit Punts Liles itinerants per informar i sensibilitzar al voltant de les violències masclistes i lgltbifòbiques, i es s'ha posat en ruta una Sex Truck, que farà parada als diferents mercats ambulants per resoldre dubtes sobre sexualitat durant dues setmanes. Anna Jeremias, una de les impulsores de la caravana, explica que "la sexualitat és un espai natural i obrir conversa és important per erradicar patrons tòxics i tabús".

El 25-N es commemora la data en què es va produir l'assassinat de tres germanes, Minerva, Patria i Maria Teresa Mirabal, activistes polítiques, en mans de la policia secreta de la dictadura de la República Dominicana el 1960. Per al moviment popular i feminista d’aquest país, aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència. El 1981, aquest moviment va iniciar la commemoració amb una convocatòria anual i el 1999, l’Assemblea General de Nacions Unides en va assumir la reivindicació.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top