Publicitat
Ciutat

Un assassí lliure i possibles còmplices impunes: 19 anys de la mort d’Helena Jubany

Helena Jubany, bibliotecària de Sabadell assassinada l'any 2001 / TV3

Es compleixen 19 anys des que la sabadellenca Helena Jubany va ser assassinada. En aquests moments, Santi Laiglesia és l’únic investigat del crim. Però la família sospita que no va actuar una única persona en els fets. Si la investigació reoberta quatre mesos enrere no avança, d’aquí a un any prescriuran els fets per a qui no estigui sent investigat. Si hi hagués còmplices, quedarien impunes. Repassem les claus de l’assassinat que, quasi dues dècades després, encara està per resoldre.

Converses inèdites, la darrera prova

L’última novetat que ha emergit del cas d’Helena Jubany i han estat converses inèdites d’ella amb un internauta poques setmanes abans de ser assassinada. La família creu que poden ser proves clau per trobar el possible assassí, que podria ser aquest internauta, i les presentaran davant el jutge.

Un any abans de la seva mort, Helena Jubany es va mudar des de Mataró, la seva localitat natal, a Sabadell (però treballava a una biblioteca de Sentmenat). Des de llavors va començar a conèixer gent per Internet sota el pseudònim ‘Lenn’. La família ho ha sabut a través d’un disc dur on hi ha totes les converses d’ella. Dos mesos abans del crim, Jubany va rebutjar fins a dues vegades seguides a un internauta que responia al nom d’usuari ‘Rius_canw’.

Li feia por, i així l’hi va comentar a un altre usuari: “El noi va començar a investigar la meva vida”. Això sí, avui dia, ni tan sols la seva família sap qui s’amagava darrere de ‘Rius_canw ‘. Així ho ha explicat Joan Jubany, germà de la jove, a l’Equip de Recerca: “Havia arribat a suplantar la seva identitat fent-se passar per ella per aconseguir informació d’ella, a través dels seus amics. És una persona que estava assetjant l’Helena virtualment”, especifica el Joan. En repetides ocasions, l’Helena evita parlar amb aquest internauta, que li havia arribat a dir: “A més de lletja, ets antipàtica”.

Així tot, la família no sap si aquest internauta és una de les persones relacionades amb el crim i si era qui li enviava missatges anònims. Fins en dues ocasions, Jubany va rebre missatges d’aquest tipus. La primera vegada li van deixar un escrit davant de casa seva, amb una orxata i croissants de xocolata. L’Helena, molt sorpresa, li va explicar els fets a un amic: “El que m’està passant sembla d’una novel·la d’Agatha Christie”.

I la segona vegada va rebre un altre text i un suc de préssec.  L’Helena es va beure el suc a la biblioteca on treballava. Núria Ribas, companya de treball de Jubany, explica que la van haver de venir a buscar, perquè no podia agafar el cotxe amb condicions. Van analitzar el suc i va donar positiu en benzodiazepina, un fàrmac tranquil·litzant que ajuda a dormir. Una setmana després d’aquests dos missatges anònims, el 2 de desembre del 2001, l’Helena és assassinada, després de deixar-la inconscient amb drogues minuts abans.

SANTIAGO LAIGLESIA, EL PRINCIPAL SOSPITÓS, ES NEGA A FER DECLARACIONS

Santiago Laiglesia, el principal sospitós del crim, no ha acceptat fer declaracions a cap mitjà de comunicació i s’ha remès als seus advocats. D’ençà que s’ha reobert el cas, Laiglesia és assenyalat per la família i els advocats de Jubany com un dels possibles responsables del crim, després de decidir no emprendre accions legals contra una altra de les que van ser sospitoses, Ana Echaguibel.

De fet, sis mesos després del crim, els jutjats de Sabadell van enviar a presó provisional Montserrat Careta com a presumpta responsable de l’homicidi i Echaguibel, com a còmplice. Careta, però, es va suïcidar a la presó i en una carta va reafirmar la seva innocència. Tanmateix, la justícia va considerar que els altres dos imputats –Echaguibel i la parella sentimental de Careta, Santiago Laiglesia– no reunien proves suficients per imputar-los el crim. Ara, amb noves proves, la família de Jubany, i també la de Careta, creuen que Laiglesia és el presumpte responsable de l’assassinat, encara que veuen molt difícil que actués ell sol.

El president de l’Espai Natura de la UES, Francesc Macià, que encara era el màxim dirigent de l’entitat quan hi va haver el crim, també ha denegat fer declaracions a diferents mitjans de comunicació. En una entrevista al D.S, Joan Jubany va exposar que “certs personatges” de la UES encobrien el crim. De fet, segons el germà de l’Helena, la UES no els ha ajudat i no ha tingut un posicionament clar a favor de la víctima.

La investigació no avança

L’esperança que la família d’Helena Jubany sentia amb la reobertura del cas, arxivat el 2005, s’ha convertit en decepció. En quatre mesos, s’han trobat amb què la informació, les noves proves i els testimonis recollits topen amb un mur que no ha deixat avançar ni un mil·límetre la investigació per aclarir qui va cometre l’assassinat, l’any 2001. En culpen les traves burocràtiques del jutjat i “el desinterès” i la “deixadesa” de la Policia Nacional.

“La Policia Nacional no ha entrat ni un sol paper des que es va encarregar la reinvestigació”, va denunciar l’advocat de la família, Benet Salellas, qui va suggerir que els Mossos d’Esquadra assumeixin la investigació. En aquesta línia, el germà de la víctima, Joan Jubany, expressa que la Policia Nacional “no està sent receptiva” amb les proves que li han presentat ni tampoc no “és proactiva” a trobar-ne de noves, i només està disposada a investigar les diligències que ordeni el jutge.

Però el problema és que la via judicial tampoc no avança: “Després de quatre mesos que s’hagi reobert una investigació judicial per assassinat, el jutjat no ha acordat ni la data perquè declarin els primers testimonis que havíem proposat”, lamenta el lletrat. “Més enllà de la reobertura, el jutjat no ha fet res”, ha afegit Salellas.

De fet, estava previst que els testimonis declaressin el 4 de novembre, però uns dies abans es va comunicar a la família Jubany que un error informàtic ho impossibilitava. Després d’això, encara no s’ha fixat una altra data alternativa per a les declaracions. El cas, enrocat.

Publicitat
Comentaris
To Top