NOELIA HURTADO

Lideratge femení en l’era digital

[Per Noelia Hurtado, membre de PIMEC Vallès Occidental]

Afortunadament, la digitalització és un concepte que va més enllà de la mera transformació tecnològica de les empreses. Remarco la paraula afortunadament perquè si no fos així, el paper de les dones en aquest procés no seria gaire rellevant. No és cap secret que les dones som minoria a les carreres tecnològiques. De fet, i segons l’estudi Barcelona Digital Talent (2019), només un 8% de les dones ocupen llocs de treball tècnics i especialitzats i representen el 22% del total de candidatures presentades a les ofertes de treball lligades al sector digital.

Malgrat aquesta realitat, les dones tenim un paper clau en el poderós i imprescindible repte de la transformació digital de les organitzacions. Perquè la digitalització suposa un gran canvi en l’empresa i requereix que els equips de direcció, els líders del projecte, superin una sèrie de barreres. I és aquí on la dona destaca per la seva capacitat d’acompanyar la transformació gràcies a les seves habilitats i estil de lideratge.

Perquè una empresa afronti amb garanties el seu procés de digitalització, cal que els líders entenguin molt bé el repte, s’hi familiaritzin, reconeguin els obstacles i tracin estratègies per superar-los. Quan ells ho facin, la resta de l’equip podrà seguir el mateix camí.

Davant el repte de la digitalització, és necessari que els líders apliquin estils de lideratge basats en l’autogestió dels equips i també cal que excel·leixin en la presa de decisions i en l’organització del treball.

El paper de la dona en aquesta transformació és clau perquè les dones tenen més capacitat d’adaptació; les dones confien en sistemes menys paternalistes i autoritaris i el seu estil de lideratge es basa a promoure l’autogestió dels equips; les dones entenen que els equips necessiten molta formació; les dones tenen més empatia, més orientació cap a les persones i una altra visió; en definitiva, les dones saben que, més que un cap, els equips necessiten un mentor.

Com a consultora d’empreses, he tingut l’oportunitat de viure en primera persona diferents casos de digitalització d’empreses. Els que han assolit l’èxit comparteixen una sèrie de bones pràctiques comunes:

1. La inversió en tecnologia és constant.

2. La formació dels equips de treball és contínua.

3. Els responsables d’àrea i líders s’han convertit en mentors.

4. S’ha passat d’un sistema de treball jerarquitzat a un sistema d’autogestió en què es treballa en xarxa.

Les organitzacions que estan tenint èxit en la seva transformació han adoptat una estratègia de digitalització no només des d’una perspectiva tecnològica, sinó també des de la seva transformació cultural, organitzativa, d’estructures, hàbits i models de treball.

Perquè l’èxit no radica a comptar amb la millor tecnologia, sinó a crear estructures que permetin a les persones ser millors i oferir tot el seu potencial per desenvolupar les seves pròpies capacitats tecnològiques.

Comentaris
To Top