Publicitat
Ciutat

L’estació de Can Llong estarà en funcionament abans del 2025, segons el Ministeri de Transports

El Ministeri de Transports construirà l’estació de Can Llong, situada a l’oest de Sabadell, abans del 2025. S’ha inclòs la nova parada –que aprofitarà el pas de la línia R4– en el Pla de Rodalies de Catalunya 2020-2030. El govern de l’Estat ho considera una infraestructura prioritària de l’àmbit vallesà, com el soterrament de les vies a Montcada i Reixac. El full de ruta del ministeri preveu una inversió total a la xarxa de Rodalies de 6.345,9 milions d’euros aquesta dècada, un 45% en els propers cinc anys (2.902,3 milions d’euros). Fins al 2025, es reserven 239,6 milions d’euros per construir deu noves estacions i 2.243,7 milions més per a la integració i recanvis de vies a la demarcació de Barcelona.

La futura estació de Can Llong (Sabadell), a l’espera / VICTÒRIA ROVIRA

Aquest matí, el ministre de Transports, José Luis Ábalos, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, han presentat el Pla de Rodalies, amb la presència també del seu coordinador, Pere Macias, que ara fa tot just una setmana va fer una visita a Sabadell per veure la zona on anirà la futura estació de Can Llong i per reunir-se amb l’alcaldessa, Marta Farrés, que considerava l’estació com la principal prioritat entre les inversions de l’Estat a la ciutat. “Fa mesos que treballem amb l’estació. És una reivindicació del barri, és necessària i que s’hagi inclòs en el Pla de Rodalies és una fita molt important per a Sabadell”, assegura.

Una part important de les actuacions previstes en el Pla de Rodalies afecten Sabadell i el Vallès, on no s’han fet actuacions a la xarxa convencional des de fa dècades. La línia R4 de Rodalies és una de les més utilitzades i també de les més congestionades: la majoria de trams entre Terrassa i Barcelona tenen una freqüència superior a 800 combois de mitjana a la setmana, tal com es pot veure en el següent mapa del Ministeri de Transports.

/ CEDIDA

Augment de freqüència a la línia R4

El nou Pla de Rodalies preveu 236 milions d’euros en la compra de nous combois de tren per tal d’augmentar la freqüència de pas en les línies de Rodalies més utilitzades, entre les quals hi ha l’R4 (Manresa-Sabadell-Barcelona). Es compraran 38 unitats noves per a les línies R1, R2 i R4 i a banda s’adquirirà una unitat més per perllongar la línia R1 fins a arribar a la Universitat Autònoma (R8). Actualment, el 16,2% del parc de Rodalies té una antiguitat superior als 25 anys i hi ha trams de la línia de Manresa que no es renoven des de fa més de 40 anys.

Així mateix, es preveuen millores a les vies per augmentar la velocitat comercial de la línia. Més a llarg termini, hi ha 20 milions reservats per a projectes ferroviaris, com la Línia Orbital Ferroviària, que hauria de connectar Sabadell amb Granollers i Mataró (a l’est) i amb Martorell i Vilanova i la Geltrú (a l’oest) sense passar per Barcelona.

Soterrament de Montcada i Reixac

En el programa d’inversions també hi ha un lloc per al soterrament de Montcada i Reixac, molt esperat pels seus veïns durant dècades. Les obres per tapar les vies compten amb una dotació pressupostària de 8 milions d’euros en els Pressupostos Generals de l’Estat del 2021. El túnel del Turó de Montcada, un bypass ferroviari al municipi vallesà, també està inclòs entre les actuacions a projectar-se fins al 2030. Un cop culminada l’obra, segons els estudis previs, es reduirà el temps de trajecte de Sabadell fins a Barcelona en vuit minuts.

Fotografia d’arxiu d’un tren de Rodalies a Sabadell / ÓSCAR ESPINOSA

Nou ramal a l’aeroport del Prat

Entre les actuacions cabdals a l’àrea de Barcelona figuren la posada en servei del nou ramal fins a l’Aeroport del Prat, que ha de permetre connectar l’estació de Sants amb la Terminal 1, on encara no arriba el tren. Des de la línia de Sabadell de Rodalies es podrà accedir al tren llançadora fent l’intercanvi a Sants, tot i que es planteja com configurar un tren directe des de Sabadell a l’aeroport.

Des de fa uns dies, els trens de les línies de Rodalies ja passen per la nova estació de La Sagrera però encara no s’hi aturen. La nova estació es va començar a construir l’any 2009 i encara no s’ha culminat. Es preveu acabar-la el 2023. El Ministeri de Transports també vol reformar l’estació de Plaça Catalunya en els propers cinc anys.

Un pla fins ara incomplert

El Pla de Rodalies de Catalunya és un conjunt de línies d’actuació i el seu compliment dependrà de les dotacions en els Pressupostos Generals de l’Estat. L’experiència a Catalunya de l’execució de les obres ha estat desencoratjadora, fins ara, perquè allò que s’ha previst sobre el paper no s’ha acabat complint. Entre 2001 i 2010, per exemple, es van realitzar només un terç de les obres previstes de la dècada. L’any 2017, el Departament de Territori i Sostenibilitat va situar la inversió pendent de l’Estat a Catalunya en 10.000 milions d’euros.

Entre els dèficits històrics hi ha el tram de via única des de Montcada i Reixac fins a Puigcerdà (R3), i els soterraments de les vies a Sant Feliu de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat i Montcada, entre d’altres. Per corregir aquest fet i garantir la inversió, en el marc del Pla Director d’Infraestructures 2021-2030, l’Ajuntament de Sabadell va proposar un conveni entre el govern d’Espanya, la Generalitat i altres agents per garantir que el Ministeri de Transports complirà amb les inversions fins al 2030.

Publicitat
Comentaris
To Top