Publicitat
Ciutat

Sabadell exigeix inversió i una data per a l’estació de Can Llong

Sabadell vol la nova estació de Rodalies a Can Llong abans del 2030. L’Ajuntament ha marcat les infraestructures prioritàries d’aquesta dècada a l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM), que elabora el Pla Director d’Infraestructures 2021-2030. En les esmenes presentades a l’ens barceloní, reclama més concreció: vol posar data i  definir dotacions econòmiques per a les grans obres pendents.

A banda de la nova parada de l’R4 –l’obra s’arrossega des de fa una dècada–, l’Ajuntament pressiona perquè un llistat d’infraestructures de Rodalies –incloses en el pla– es marquin com a preferents: entre elles, la construcció del nou túnel de Rodalies a Montcada i Reixac (R4), que escurçaria deu minuts el temps de trajecte fins a Barcelona i l’enllaç entre l’R4 i l’R8, per fer un tren directe Terrassa-Sabadell-Granollers.

A banda, Sabadell aposta per recuperar el perllongament d’FGC a Castellar del Vallès (S2), que ha saltat de les travesses –almenys a curt termini–. El Departament de Territori no es planteja fer l’actuació (almenys fins al 2025) i aposta per millorar el servei d’autobús, segons han explicat fonts del Departament de Territori a aquest diari. Així mateix, la proposta de crear una parada entre Sant Quirze i Can Feu-Gràcia també ha estat descartada. “El traçat d’FGC a Sabadell, recentment soterrat, i la distància amb Sant Quirze no permeten l’execució d’una estació”, exposen des de Territori.

La futura estació de Can Llong (Sabadell), a l’espera / VICTÒRIA ROVIRA

Entitats amb visió vallesana, com Fem Vallès i la Plataforma per a la Promoció del Transport Públic (PTP), també troben a faltar noves estacions. Demanen actuar immediatament i crear l’intercanviador de l’R8 de Rodalies (Martorell-Granollers) i l’S2 a Sant Cugat. Un estudi del 2014 ja preveia que l’enllaç sumaria un 31% d’usuaris més a l’estació de Volpelleres. En la mateixa línia, volen recuperar l’enllaç de l’R8 amb la línia Barcelona-Vic (R3), que ha quedat fora del pla d’infraestructures de l’ATM.

Cercant acords amb l’Estat

El PDI és un full de ruta que marca prioritats. En altres paraules: no és d’obligat compliment. Des del 2001 fins avui, només s’han fet la meitat de les obres previstes en l’àmbit de Barcelona. Hi ha inversions que s’han compromès sobre el paper i que després no s’han executat, moltes a càrrec del Ministeri de Transports. En l’última dècada, l’Estat ha acumulat 4.829 milions d’euros en infraestructures pendents –ha licitat un 5% de les obres–.

Vist el baix grau d’execució, Sabadell demana el compromís de Madrid. L’Ajuntament proposa un conveni entre el govern d’Espanya, la Generalitat i altres agents per garantir que el Ministeri de Transports complirà amb les inversions fins al 2030. “Cal un compromís i deixar-ho lligat perquè no sigui un brindis al sol”, assenyala la regidora d’Urbanisme, Mar Molina. El Departament de Territori i Sostenibilitat no ho descarta un cop s’hagi tancat el Pla de Mobilitat del Vallès. Així mateix, el govern municipal reclama posar data a les obres sabadellenques, com la nova estació de Can Llong, i les d’àmbit vallesà –el cas del túnel de Montcada de la línia R4 de Rodalies–. Tot per tenir garanties dels diners i de la data.

MAPA: Les grans infraestructures pendents al Vallès, projectades fins ara

Per evitar nous incompliments, les entitats exigeixen una gestió de quilòmetre zero per abordar el transport públic des de la comarca. “A Madrid i a Barcelona hi ha una visió reaccionària, bloquejada, inamovible”, lamenta Manel Larrosa (Fem Vallès), que proposa una descentralització territorial per al Vallès. Marc Taulats, portaveu comarcal de la PTP, hi coincideix: “Si no hi ha direcció, coordinació i gestió, ens podem trobar davant d’una planificció [una planificació fictícia]”.

 

Publicitat
Comentaris
To Top