Publicitat
Diners

Un terç dels aturats a Sabadell ja no reben cap ajuda econòmica

Atur població estrangera

La pandèmia fa augmentar un 77% el nombre dels desocupats de llarga durada, que ja són la gairebé la meitat de les persones sense feina

L’oficina del SOC del carrer de la República / D. s.

Mireia Luna és una cambrera que es va quedar a l’atur el març, just a l’inici de la pandèmia. Surt de l’oficina del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) del carrer de la República després d’haver demanat una ajuda perquè la prestació de l’atur se li ha acabat. “He de continuar pagant la hipoteca i a més tinc dos fills”, afirma. La Mireia encara tindrà opció a dues ajudes més: un subsidi i la renda mínima d’inserció. En canvi, un 31,81% dels sabadellencs a l’atur ja no poden rebre cap ajut. Segons les dades de l’Observatori d’Economia Local, 4.684 desocupats de la ciutat es trobaven a l’octubre sense opció a cap prestació.

Bernardo, de 60 anys, espera el seu torn a l’oficina a les portes l’oficina del SOC del carrer de Sardà. És el tercer cop que hi va per demanar el subsidi. “No me la volen donar”, afirma. Fa vuit mesos –des de l’inici de la Covid– que està sense feina. La prestació se li va acabar a l’agost i ara no compta amb cap ingrés. “No puc pagar el lloguer”, lamenta. A Sabadell hi ha 6.811 persones que han esgotat la prestació contributiva i cobren el subsidi. Es tracta del 46,25% del total dels desocupats. Cal destacar que les persones que reben aquest subsidi dupliquen les que cobren l’atur, que en són 2.963. D’aquesta manera, només el 20,12% dels desocupats a Sabadell cobren la prestació d’atur.

Pot sol·licitar el subsidi qui té ingressos inferiors al 75% del salari mínim interprofessional (SMI) –individualment i per família–, responsabilitats familiars (o no en tinguin essent major de 45 anys) i continuïn en situació d’atur. Un d’ells és Suriel Rosario, de 27 anys. Era cuiner fins que el restaurant on treballava va tancar. “La prestació de l’atur s’acaba molt ràpidament”, afirma el jove, que veu el mercat laboral “bastant complicat”.

En cas que aquests sabadellencs no aconsegueixin feina en els propers mesos, tindran opció a una última ajuda. Es tracta de la renda activa d’inserció (RAI). A Sabadell, segons les dades de l’OEL, només la reben 267 persones. La RAI es concedeix durant 11 mesos com a màxim i la quantia mensual d’aquest ajut és el 80% de l’indicador públic de renda d’efectes múltiples (IPREM) de l’any en curs.

Més aturats de llarga durada

Aquests ajuts s’adrecen a les persones amb atur de llarga durada. De fet, la pandèmia ha agreujat la situació dels desocupats i ha dificultat la tornada al mercat laboral. Al novembre, s’ha incrementat un 77,4% el nombre de sabadellencs que estan sense feina des de fa entre 12 i 24 mesos. De fet, el mes passat el 47,22% de les persones a l’atur superaven els 12 mesos sense feina.

Publicitat
Comentaris
To Top