Ciutat

Gabriel Fernàndez (ERC): “El Govern de Sabadell és com el Passeig, una gran superfície àrida”

Ser a l’oposició no agrada a ningú, i menys després d’haver governat. Gabriel Fernàndez (1972), portaveu d’ERC a Sabadell, ha agafat el testimoni de l’exalcalde Juli Fernàndez al capdavant dels republicans. Molt crític amb el govern municipal, s’ha proposat vigilar l’acció de govern de prop i desplegar-se pels barris per recuperar la ciutat on ERC i els seus socis van governar durant quatre anys.

Marta Farrés fa un any i mig que és al govern i té una majoria consolidada per tirar endavant projectes. Com veu l’executiu ara com ara?

Aquest govern no té lideratge ni està a l’altura del moment de crisi que estem vivint. És un govern sociovergent que té una majoria de vots però no té una majoria social al darrere. Es fan molts focs d’artifici per qüestions supèrflues i que no impacten en la gent. I després estem veient tics autoritaris, de baixa qualitat democràtica. Per dir-ho d’una altra manera, el govern és com el Passeig que ens van deixar: una gran superfície àrida sense res.

Què vol dir?

Marta Farrés va estar 12 anys amb el senyor Bustos –el de l’escàndol de corrupció més gran de la nostra ciutat– i ell és l’escola política que ha tingut. Les males formes de Farrés s’estan veient cada cop més. És una anomalia democràtica que el govern municipal no vulgui dialogar amb ERC.

Vostès tenen set regidors al ple municipal i són el principal grup de l’oposició. A banda del cos a cos, què pot oferir ERC?

Nosaltres fem oposició constructiva sense que ens comprin amb assessors. Si Farrés presenta projectes que concorden amb el nostre model de ciutat, tindrà els vots d’ERC.

Han presentat el seu Govern republicà com a alternativa al govern sabadellenc. Per què servirà?

A banda de fiscalitzar la tasca del Govern, estem trepitjant el territori: tenim un regidor dedicat a cada districte, escoltem i ajudem els veïns. Volem estar connectats amb la realitat per no viure en un Matrix, com alguns que hi ha a l’Ajuntament.

Entenc el que diu, però en què es traduirà?

A través de la nostra feina als districtes, posarem les inquietuds dels veïns a l’agenda pública, preguntant al Govern, presentant una moció, forçant un ple extraordinari…

Parlant de plens extraordinaris, ERC n’ha forçat un d’específic sobre el tancament del Gimnàs Municipal. Què en volen treure?

El tancament del Gimnàs Municipal és un bon indicatiu de la forma d’entendre la política del govern sabadellenc. L’afirmació desgraciada de la regidora d’Esports [“No té sentit oferir una cosa pública que ofereix el sector privat”] és la millor descripció del neoliberalisme econòmic. Si van amb aquesta lògica, ja poden anar tancant els mercats, les escoles bressol, els centres cívics… Tot. A banda, ens preocupa que el Govern entengui que l’Ajuntament és el seu cortijo i que hagi pres la decisió sense tenir la majoria necessària ni passar abans pel ple municipal. I a tot això, el govern de 14 regidors s’ha trencat, o això sembla.

El Govern no té 14 regidors. En té 11, amb PSC i Podem.

I tant que hi ha un govern sociovergent. Junts per Sabadell té assessors i lidera àrees concretes, molt més que el trist paper que fa Podem.

A banda del Gimnàs Municipal, sembla que l’activitat de la Pista d’Atletisme es traslladarà a Barcelona perquè l’equipament és avui un hospital Covid del Departament de Salut. No es podria col·locar en un altre equipament?

El primer és el primer: salvar la vida de la gent. Entenc la preocupació però tot té el seu moment, i fins que no garantim l’atenció sanitària, no podrem recuperar l’activitat de la pista d’atletisme. Encara hem de travessar l’hivern i la primavera… Per sort, no hem hagut d’utilitzar l’hospital temporal però no tenim garanties sobre els propers mesos.

Els pressupostos del 2021 han entrat en període d’al·legacions. Els impostos quedaran congelats, quan vostès reclamaven abaixar-los. Faran al·legacions?

Els pressupostos han estat una oportunitat perduda, com el pla de xoc de la Covid, que ha estat un fracàs absolut. Han castigat la gent amb impostos en el pitjor any. Per això, nosaltres no ens mourem del no al projecte de pressupostos i no presentarem al·legacions perquè no hi ha hagut cap diàleg. L’estratègia del Govern és comprar l’oposició i nosaltres no estem en venda.

Un de cada cinc locals del Centre de Sabadell està buit. Un xec regal de 20 euros, com plantejava Esquerra Republicana i ha adoptat l’Ajuntament, és la solució per pal·liar la crisi?

S’ha d’ajudar el petit comerç i no sortir de la mà d’Amazon i d’Ikea. El xec té un impacte? Sí. Soluciona els problemes? No tots, però és una mesura per fer circular diners al comerç local. Nosaltres ho volíem per a la campanya de Nadal i com que el govern no ho sap gestionar, trigarà més… La urgència és ara.

I a banda d’això, li preguntava què més s’ha de fer.

No castigar amb impostos davant la situació que tenim. S’haurien de donar subvencions a fons perdut per al comerç i ajudes per a aquells que mantinguin els treballadors. I tal com vam reclamar i tornem a dir: ajudes per als autònoms.

Ara fa un any que es van suspendre les llicències de locals d’oci per fer una nova regulació i trobar-los un lloc. En pocs anys, hem passat de la Zona Hermètica a onze establiments oberts abans de l’epidèmia. Què hem de fer? On posem l’oci?

Primer hem de tenir un model d’oci consensuat amb els joves. La Zona Hermètica era un epicentre de violència i no és el model que vol ERC, nosaltres apostem per un oci amb valors.

Aquests dies s’ha reobert el debat sobre l’habitatge. Des dels municipis, com s’ha de compaginar el dret a l’habitatge i algunes ocupacions que són conflictives per als veïns?

Una qüestió és el paper de l’Ajuntament en matèria d’habitatge i una altra la gestió de les ocupacions, que no totes són conflictives. Fer aquesta vinculació és perversa. El drama que ha passat a Badalona és la prova de com les administracions han fallat a l’hora de garantir un habitatge digne per a tothom… A Sabadell hi ha moltes persones que viuen en naus. Demano a Déu que mai ens passi res així. Cada dia que no s’afronta, és un dia perdut.

Per què el govern quadripartit no va fer cap pis protegit en quatre anys?

Vam aprovar el Pla Local d’Habitatge i vam preveure la construcció de pisos i d’un alberg municipal, després de la pitjor època de Sabadell –els 16 anys de governs del PSC–. Després d’un any i mig, el govern sociovergent amb la complicitat de Podem manté el Pla d’Habitatge al congelador. És aquí on es veuen les prioritats de cadascú: entre construir una nova comissaria de Policia i un alberg, jo tinc clar que la prioritat és l’alberg. Els altres, el bustisme, són més d’obres faraòniques.

Parlem de grans projectes de ciutat que venen de lluny. L’últim pla per a la Gran Via són 3,6 milions d’euros fins al 2023.

Diuen, diuen, diuen que es faran coses. Es planteja reparar una mica les voreres, posar alguna planteta… Fins que no es faci la connexió de la C-58 amb Castellar, parlar de la Gran Via és un conte xinès per justificar assessors. És una presa de pèl. El que realment ha transformat són les actuacions del govern de transformació, com la compra de l’Artèxtil i el litigi per recuperar la Caserna de la Guàrdia Civil.

La Ronda Nord, la Caserna… moltes actuacions passen per Barcelona i per Madrid. Fa uns dies Gabriel Rufián va venir a Sabadell i es va comprometre a fer de pont entre la ciutat i Madrid. Què ha aconseguit?

Estem esperant a tenir el retorn. En la negociació dels pressupostos generals de l’Estat hi ha sobre la taula qüestions com la millora de la línia R4 de Rodalies i l’estació de Can Llong. Esperem que el govern més progressista de la història faci algun gest respecte a Sabadell.

Pel que fa als projectes de mandat, troba a faltar alguna cosa en el full de ruta presentat per l’alcaldessa?

L’alcaldessa capitalitza la feina feta per nosaltres. Dels vuit projectes, set són idea original o bé avançats pel govern de transformació, com ha passat amb el pla d’asfaltatge, la renovació dels parcs de joc infantils o de la flota d’autobusos. Que mantinguin la nostra línia ens està bé, el que em preocupa és que no facin res més que això. Estan parats, no fan avançar la ciutat… viuen només de la renda.

Les eleccions catalanes ja estan convocades al febrer. Van quedar segons en els últims comicis, per darrere de Ciutadans. Creuen que poden guanyar a Sabadell aquest cop?

És necessari que ERC guanyi aquestes eleccions a Sabadell i a Catalunya. Cal un govern que sigui capaç de fer front a l’escenari social, sanitari i nacional. Per tant, sí, sortim a guanyar.

I l’exalcalde Juli Fernàndez serà conseller si ERC repeteix al Govern?

No en tinc ni idea. En tot cas, si assumeix la responsabilitat de conseller, segur que serà bo per al país. El Juli té l’experiència d’haver estat alcalde d’una gran ciutat com és Sabadell i es nota molt quan tenim líders en l’àmbit nacional que han passat per l’experiència del municipalisme.

Fotografies: Lluís Franco

Comentaris
To Top