Ciutat

Sabadell disposarà de l’antiga Caserna de la Guàrdia Civil sense pagar

Caverna Guàrdia Civil Sabadell

Els tribunals donen la raó a l’anterior Govern municipal sobre la possessió de l’equipament

La caserna de la Guàrdia Civil, actualment / VICTÒRIA ROVIRA

Es desencalla el futur de l’antiga Caserna de la Guàrdia CivilSabadell en podrà disposar, sense necessitat que la ciutat hagi de pagar a l’Estat. Els tribunals han desestimat la reclamació que el Ministeri de l’Interior va interposar contra l’Ajuntament l’any 2018, quan l’antic Govern municipal va recuperar l’equipament. La sentència, però, encara podria passar davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, si l’advocacia de l’Estat decidís recórrer-la.

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, assegura que “és una gran notícia per a la ciutat” perquè amb aquesta decisió Sabadell podrà comptar amb un gran espai situat “en un àmbit tan estratègic com és la Gran Via”. Tanmateix, Farrés demana prudència i esperar a veure si l’advocacia de l’Estat recorre o no la sentència.

El 2018, Interior va posar un recurs contra l’Ajuntament, que va portar al ple municipal una resolució de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat que explicava que la possessió de l’edifici era municipal. En aquell moment, l’Ajuntament havia anul·lat el pacte signat el 2006 entre l’aleshores ministre de l’Interior Alfredo Pérez Rubalcaba i l’exalcalde Manuel Bustos, en què se cedia l’espai a l’Estat a canvi d’un terreny de 5.000 metres quadrats a Sant Pau de Riu Sec.

Després de l’anul·lació del conveni entre Pérez Rubalcava i Bustos, l’anterior govern havia pactat un procés participatiu per decidir quin ús es feia de la caserna, ja que considerava que la ciutat ja en podia prendre possessió. Amb el recurs, però, el futur de la Caserna va quedar enrocat.

No obstant això, diversos col·lectius organitzats amb el nom de Volem la caserna van recuperar l’espai ocupant-lo el juny del 2017. Aleshores, les mateixes persones i entitats que hi van entrar van netejar la caserna i hi van fer tasques de pintura i adequació per aprofitar alguns dels seus espais, com a punt de repartiment d’aliments de la PAH o com a zona esportiva al voltant de la qual va néixer un equip de futbol.

L’anterior govern aplaudeix la resolució

Tant la Crida per Sabadell com ERC, formacions que van ostentar l’alcaldia amb Maties Serracant i Juli Fernàndez respectivament en l’anterior govern municipal, també han aplaudit la resolució. Serracant i Fernàndez coincideixen en la celebració: “la feina ben feta dona bons resultats”.

Maties Serracant subratlla que amb aquest procés l’Ajuntament s’ha estalviat haver de pagar 3 milions d’euros i cedir un solar de Sant Pau de Riu-sec a Interior per quedar-se la caserna, cosa que, si no hi ha cap més canvi, no caldrà abonar. “Tot plegat gràcies al primer contenciós presentat per l’Entesa per Sabadell (que va comportar una moratòria) i després a la revisió dels convenis”, afegeix.

Què es vol fer a la caserna?

Contínuament hi ha hagut interès per donar un ús a l’antiga caserna de la Guàrdia Civil. Una de les darreres propostes, provinent de Junts per Sabadell, seria lligar-la al Parc Taulí i a l’eix del coneixement. El partit liderat per Lourdes Ciuró destacava el mes passat la possibilitat que ofereix per a ubicar-hi 35 habitatges que podrien servir per a estades de científics que hagin de fer recerca a l’hospital durant una temporada.

Paral·lelament, el grup municipal també posa a sobre la taula que pogués utilitzar-se per atendre necessitats d’habitatge per a joves. En qualsevol cas, consideren l’edifici clau per a la creació “d’una nova centralitat cap a la Gran Via”.

Sabadell en Comú, ara fora del ple municipal però un dels quatre partits de l’anterior govern, reclama al ministeri que no recorri i a l’Ajuntament que hi construeixi habitatge públic i equipaments pel Taulí, un Parc de Salut enfocat a la recerca i la formació.

Des de la UAB, el seu nou rector, Javier Lafuente, va assegurar a l’entrevista amb el D.S. l’11 de novembre que “Sabadell ha de més important per a la UAB”. En aquest sentit, tant la caserna com l’Artèxtil són els principals edificis de la Gran Via on podria créixer la universitat.

Comentaris
To Top