Oci i cultura

Recuperant Xavier Vinader, el periodista incorruptible

Vinader mostra un del seus reportatges a la revista 'Interviú', en una imatge de finals dels 70 / CEDIDA

Edicions 3i4 acaba de publicar Confidencial, l’antologia de Xavier Vinader (Sabadell, 1947-2015). El volum està prologat per l’exdiputat de la CUP David Fernàndez i compta amb un epíleg de Francesc Viadel. 

Confidencial inclou uns 150 textos que, segons l’editorial, “són una magnífica mostra del seu periodisme compromès amb la llibertat d’expressió i de la seva capacitat de recerca, d’anàlisi i de fiscalització de les clavegueres de l’Estat espanyol i de diversos nuclis de poder internacionals”. 

Així mateix, a parer del prologuista David Fernàndez, Vinader va ser un refugi per a la gent de la seva generació: “Va ser també una autoescola i una autèntica fórmula ètica i deontològica. I amb els temps que corren no només de periodisme sinó un compromís amb la llibertat d’informació antropològicament antifeixista”. 

Portada del llibre ‘Confidencial’, de Xavier Vinader / CEDIDA

I és que Vinader va ser un gran referent de la llibertat de premsa en l’Espanya de la Transició, a causa de l’anomenat Cas Vinader: ETA va atemptar contra dos ultradretans implicats en la guerra bruta al País Basc, els quals havien estat denunciats per Vinader en una investigació publicada a Interviú. La justícia el va voler jutjar com a autor d’una imprudència temerària, fet pel qual Vinader es va exiliar fins a l’any 1984.

Infantesa sabadellenca

Va estudiar als Claretians de Sabadell, on va tenir com a professor Pere Casaldàliga, religiós vinculat a la teologia de l’alliberament.​ A partir del 1965 va col·laborar amb revistes locals com Ca n’Oriach i TS i va presentar un programa a Ràdio Joventut de Sabadell.

El 1969, va ser nomenat corresponsal a Barcelona de Gaseta Universitària i va començar a treballar com a redactor en el Diari de Sabadell. Com a reporter va cobrir la guerra de l’Afganistan i la revolució dels Clavells a Portugal.

Va investigar l’extrema dreta i la guerra bruta durant els anys de la Transició

En tornar a Catalunya, Vinader va seguir escrivint a Interviú i altres mitjans, denunciant entre d’altres l’extrema dreta. Entre els anys 1990 i 1993 va ser president internacional de Reporters Sense Fronteres.

Vinader, a la presó La Model de Barcelona / CEDIDA

L’editorial va presentar l’obra el desembre, en un acte a l’Auditori del Palau de la Generalitat, en el qual l’expresident Quim Torra va destacar que era un autor independent, lliure i que tenia una visió nacional. 

La Generalitat, de fet, li va entregar la Creu de Sant Jordi l’any 2007. L’Ajuntament de Sabadell també el va distingir l’any 2011. 

Ramon Barnils

L’antologia de Vinader, de fet, ve acompanyada de la publicació de les respectives antologies del valencià Joan Fuster i de Ramon Barnils, que també va néixer a Sabadell. Tanmateix, des de petit va viure a Sant Cugat. El recull de Barnils té per nom Contra el nacionalisme espanyol.

Comentaris
To Top