Ciutat

Sabadell celebra el dia de Sant Antoni més atípic

Aquest any no hi ha hagut passada de cavalls, però sí que s’han pogut celebrar les tradicionals misses a la Puríssima i a l’església de Sant Feliu

Moment de la missa d'aquest diumenge a la Puríssima/ VICTÒRIA ROVIRA

La ciutat de Sabadell ha celebrat el tradicional dia de Sant Antoni Abat aquest diumenge 17 de gener, malgrat les restriccions per la pandèmia. Això sí, enguany no ha estat possible fer la passada de cavalls i ases que s’enfilaven Eix Macià avall. Així i tot, s’han realitzat dues misses en honor a Sant Antoni, patró dels animals, una a la parròquia de la Puríssima, a càrrec de la Colla Nova, i l’altra a l’església de Sant Feliu, organitzada per la Colla Vella. Sens dubte, una celebració molt atípica, però amb un regust alegre i satisfactori.

Dit això, prop de trenta persones han assistit a la missa de la Puríssima i han respectat les mesures de seguretat per la Covid. El mossèn Joan Nadal ha estat el responsable de llegir les pregàries, sempre acompanyades de música, i de recuperar la figura del personatge pel qual se celebra la festa. Sant Antoni Abat va néixer a Egipte l’any 251 i era d’una família noble. Als vint anys es va quedar sense pares i va decidir vendre totes les seves pertinences per anar al desert. Segons el mossèn, va ser allà on va fer una vida destinada a ajudar a les altres persones.

El mossèn Joan Nadal recita una lectura de l’Evangeli/ VICTÒRIA ROVIRA

I per què celebrem el dia de Sant Antoni? Doncs perquè ell era capaç de curar als animals i, sobretot, els cavalls i els ases. I d’aquí prové la tradicional passada que té una antiguitat de més de 150 anys a Sabadell. El mossèn ha acabat la missa fent una petició: “Demanaria a Sant Antoni que ens ajudi en aquesta pandèmia que estem vivint”.

D’altra banda, les famílies també han tingut l’opció de gaudir del tortell de Sant Antoni. Diverses pastisseries de la ciutat l’han elaborat mantenint la tradició. Així i tot, enguany no han pogut oferir-lo a l’abanderat com es feia sempre.

Hi ha hagut uns trenta assistents a la Puríssima/ VICTÒRIA ROVIRA

Nostàlgia per l’edició passada

L’any passat, un centenar de cavalls van recórrer la ciutat des de l’Eix Macià fins a la cantonada de la Rambla amb la Gran Via, on es feia el gir de Cal Pané per fer mitja volta i enfilar de nou cap amunt. Tot plegat, per acabar el dia que tradicionalment començava amb la recollida de l’abanderat per part de les dues colles.

La Colla Nova va fer una trobada i un esmorzar a la seu de Sabadell Cultura, cantonada Ribot i Serra amb Josep Aparici (Creu Alta), on solia assistir l’alcalde i el regidor de Cultura. Pel que fa a la Colla Vella, van anar a buscar les banderes i van esmorzar a la carretera de Barcelona. Abans de l’esmorzar, però, les dues colles es van trobar a la plaça Taulí per a fer la benedicció.

La passada de Sant Antoni, l’any passat / LLUÍS FRANCO

Comentaris
To Top