Ciutat

El 75% de les morts a les residències es van produir en la primera onada

Tres de cada quatre morts per Covid a les residències de gent gran es van produir durant la primera onada de la pandèmia. Així ho ha pogut saber el D.S. a partir d’una investigació judicial: 136 víctimes a Sabadell –el 74,7% del total del 2020, situat en 182 persones– van morir abans del juny, fet que dona una idea de l’estat dels centres geriàtrics a l’inici de la pandèmia.

“Va ser una experiència molt dura. Anaven morint un rere un altre”, recorda una treballadora d’un centre. I és que les primeres setmanes van ser les més difícils. Els centres no tenien material, ni protocols específics, ni tests per realitzar als avis. Ara, la situació de la Covid sembla haver-se estabilitzat: segons les mateixes fonts, des del juny han mort 46 avis per coronavirus.

L'exèrcit, desplegat a l'abril a la residència Jardins de Castellarnau / VICTÒRIA ROVIRA

El càlcul és una estimació. Quan la Covid va entrar a les residències, hi va haver víctimes a les quals no es va realitzar una PCR abans de morir i per tant no se’ls pot atribuir com a víctimes directes del coronavirus. La gran mortalitat registrada des del març –el total de baixes a les residències sabadellenques escala fins a les 342, una quarta part de les places de la ciutat– pot ser un indicador de la incidència real del virus.

Les residències amb més casos mortals han estat Santa Rita (27), el complex Allegra (22) i Sabadell Gent Gran (20), segons el recompte fins a desembre del 2020. Tot i que és allà on hi ha més víctimes, l’impacte del virus està repartit per una vintena de centres residencials de la ciutat. La letalitat més alta s’ha produït fora de la ciutat. En l’àmbit vallesà, s’ha registrat una incidència especialment elevada a les residències públiques de Palau-solità i Plegamans (42 decessos) i Sant Llorenç Savall (38), i els complexos Ballesol (40) i Sophos (32), situats a Barberà del Vallès.

El virus és menys letal

La letalitat del virus ha baixat amb el pas dels mesos, a mesura que augmentaven les restriccions de prevenció i control de la pandèmia. El període entre l’1 de març i el 8 de maig del 2020 –quan comença la desescalada– concentra dos terços (66%) de les víctimes de Covid de més de 70 anys fins avui –dades de la Generalitat de Catalunya a la Regió Metropolitana Nord–.

L’observatori de mortalitat espanyol (MoMo) corrobora un canvi de tendència: les primeres setmanes (fins al 8 de maig) va detectar més del doble de la mortalitat prevista (+140%). 17.240 avis van perdre la vida a Catalunya, per sobre de les 7.186 morts que s’esperaven aquelles dates. En canvi, en els últims tres mesos de l’any, l’excés de mortalitat es va situar en un +24% (11.777 decessos, en comptes dels 9.482 esperats).

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top