Publicitat
Ciutat

Mariona Creus (Taulí): “Hi ha potencial sanitari més enllà de Barcelona”

“No soc assistencial, encara no em puc vacunar”, comenta Mariona Creus i Virgili (Sabadell, 1941), asseguda al seu despatx de l’edifici La Salut, on té una sèrie de pintures del sabadellenc Agustí Puig. Des del passat 16 de juny, Creus és la primera presidenta del Consell de Govern del Parc Taulí en substitució de Modesto Custodio, que va dimitir per desavinences amb la gestió del CatSalut i la direcció de l’hospital. Situada ja en el càrrec honorífic, Mariona Creus explica les línies mestres que vol tractar durant la seva presidència: enfortir la infermeria amb una nova unitat docent de la UAB i acostar l’hospital a la ciutat.

La presidenta del Taulí va rebre dijous el D.S. al seu despatx. La fotografia es va fer al bosquet de l’edifici La Salut, un balcó amb vistes excel·lents del Ripoll i el Poblenou / VICTÒRIA ROVIRA

Creus és infermera pediàtrica i màster en Gestió d’infermeria i en Investigació en cures. Entre altres, va dirigir la infermeria de l’hospital de la Salut de Sabadell i va ser degana del Consell de Col·legis d’infermeria de Catalunya i del Col·legi Oficial d’Infermeria de Barcelona (2002 – 2011).

Enhorabona pel nomenament. Què ha pogut fer durant aquests mesos?

Em vaig proposar tres o quatre coses, penso que havia de funcionar una mica per objectius, que vaig explicar al CatSalut, a l’Ajuntament i al Consell de Govern. He vingut amb la idea de portar la mirada de ciutat, que el Taulí s’acosti més a la ciutat o la ciutat s’acosti més al Taulí. Les preocupacions dels ciutadans en aquest moment van cap a algunes coses determinades, algunes més i d’altres menys. Per exemple, Urgències a tots els hospitals és un lloc crític. I d’altra banda és el mirall, l’aparador de l’hospital. És un dels llocs que hem de mirar de millorar tant com puguem, perquè és un lloc delicat, on la gent ho passa malament, tothom hi va tens i per això hem de mirar de ser excel·lents en l’atenció sanitària, que ja ho som, però sobretot en l’atenció personal i amb l’organització, hem de ser molt curosos.

També vol donar a conèixer més el que es fa a l’hospital?

Un altre tema que em plantejo és el de la comunicació. El Taulí fa molta feina, però la realitat del que es fa no arriba als ciutadans suficientment. Ens hem posat una frase que és molt bonica: ‘Hem de saber fer, i sabem fer, i hem de fer saber’. I quan aconseguim que les dues coses ens quadrin, intentarem millorar el que puguem.

Com s’aconsegueix aquest objectiu d’acostar la ciutat i el Taulí?

Penso que un pas ja s’ha fet en el sentit que al Consell de Govern hi ha molts sabadellencs que no hi eren. Quan van començar a fer el consorci del Taulí eren persones bàsicament vinculades al Departament de Salut. Però jo, com a ciutadana, trobava molt a faltar que hi hagués representants de Sabadell. El Consell de Govern el nomena Salut, però es van posar d’acord amb l’Ajuntament i ara pràcticament la majoria som de Sabadell. Faltava aquesta mirada que el Taulí, des del Consell de Govern, portés la ciutat aquí [a l’hospital]. I, d’altra banda, que aquestes persones connectem el Taulí amb la ciutat. S’ha fet un gir que trobo que està molt bé. I en aquest moment penso que tant el CatSalut com l’Ajuntament estan pendents del Taulí, notes que hi ha més connexió.

“Falten infermeres. Hauríem de posar molt èmfasi a tenir una unitat docent d’Infermeria aquí”

Al llarg de la seva carrera ha explicat que a tot Espanya falten infermeres. Al Taulí també.

No soc la presidenta del Taulí perquè sigui infermera, però ho soc. I en aquest moment tenim un problema a Catalunya i Espanya de falta d’infermeres, no ara per la pandèmia, això el que ha fet és posar-ho molt en evidència. I per això hauríem de posar molt èmfasi a tenir una unitat docent d’Infermeria aquí. Estic molt contenta amb una cosa que va passar, que és que tots els partits polítics [de l’Ajuntament de Sabadell] van donar suport a una moció perquè es posi aquesta unitat docent. Al Taulí hi ha poques infermeres, és un hospital on en falten i, en aquest moment que tenim més possibilitat de contractar-ne, resulta que no hi són.

En quin punt estan les negociacions per obrir una unitat docent d’Infermeria de la UAB a l’Artèxtil?

Hi estem treballant. Ens reunirem amb el nou rector de la UAB [Javier Lafuente] pròximament. Les xifres són clares: Espanya té 5,7 infermeres per cada 1.000 habitants, per sota de la mitjana de l’OCDE, que és de 8,8. I aquí a Catalunya hi ha molts menys estudis d’Infermeria públics [la majoria són privats].

El Taulí està interessat en l’antiga Caserna de la Guàrdia Civil?

Ens aniria molt bé. Nosaltres esperem poder disposar, i més ara que es parla de l’eix Ripoll-Gran Via, de les naus Bosser, que ja tenim el projecte en marxa, l’Artèxtil i la Caserna. S’hi està treballant i l’Ajuntament és molt sensible amb aquest tema, no tenim dificultats aquí.

Salut va anunciar el desembre passat una inversió de 40 milions d’euros al Taulí en quatre anys. Com ho valora?

És el tema estrella, i una part ja la tindrem aquest any. Al Taulí tenim moltes dificultats perquè no hi ha metres quadrats i, si no hi ha metres quadrats en un hospital, no només s’està estret sinó que des d’un punt de vista sanitari també fa falta, i més en temps de pandèmia. Millorarem, i a més feia molts anys que no s’havien fet inversions importants. Avui el Taulí és un gran hospital, però a vegades tens la sensació que des de Barcelona els grans hospitals són els d’allà. I resulta que tenen un gran hospital a l’Hospitalet, a Badalona i a Sabadell. Intentarem fer més robust el Taulí, en el sentit que som un gran hospital i per ser-ho encara més.

Aquesta inversió també reduirà les llistes d’espera?

Sobre això hi ha dos temes. Un és que hi ha molta activitat i a vegades anem endarrerits, tot el sistema sanitari. Però això ho hem de millorar, perquè n’hi ha que són menys greus i d’altres que són més serioses. Aquest any 2020 s’ha millorat molt, sobretot amb el tema quirúrgic, però ara estem intentant millorar molt també els temps d’espera per a les visites. Per això també necessitem el suport del Servei Català de la Salut, una Atenció Primària que sigui el més àgil possible i la gent hauria d’entendre al màxim quan ha d’anar al CAP i a l’hospital. I això costa perquè la tendència és anar a l’hospital moltes vegades. També cal recordar que fa anys es va fer una campanya molt important dient ‘si vostè té un problema vagi a l’hospital’. I això ha calat molt a la població i el personal d’Urgències se’n ressent molt. És un tema cultural d’aquest país que crec que no serà fàcil de resoldre.

En conjunt, estem parlant d’una sèrie de projectes que posen l’hospital al centre. Fan que el Taulí sigui més atractiu.

Molta gent m’ha dit: ‘Quina època que t’ha tocat!’, però ara, en aquest moment, jo dic que m’ha tocat una època fantàstica, a part de la pandèmia que ens toca a tots. Des del punt de vista del consorci del Parc Taulí crec que som un hospital amb projecte molt bonic, amb un suport tant del CatSalut com de l’Ajuntament i això és molt important. En aquest moment no ens podem queixar, sempre demanaríem més, però crec que en aquest moment ens ajuden.

Quines necessitats ha detectat que té la corporació sanitària?

Millorar serveis, llistes d’espera, les urgències, etc. La meva mirada és molt de ciutat. Crec que cada vegada el personal del Taulí està molt preparat, amb molta formació, una selecció molt ben feta per voler tenir els millors professionals, etc. Amb aquest sistema assistencial penso que estem molt bé, però em repeteixo: ho sabem fer però també ho hem de fer saber.

Ara s’està treballant en el nou pla estratègic?

S’està fent, però amb la pandèmia pel mig ha alterat una mica les coses. S’hi està treballant, però en aquest moment com a institució hem d’estar pendents de tres coses: de la pandèmia, que el coronavirus no ens allargui les llistes d’espera i a la vegada fer aquesta ampliació.

Una altra qüestió cabdal és el finançament. N’han començat a parlar amb Salut?

Entenc que aquest és un tema dels gestors de la casa. En aquest moment hi ha molt bona relació amb el CatSalut. La diferència entre l’anterior president i jo és que ell és economista i jo soc sanitària. I també diré una cosa, el fet que sigui sanitària la gent ho ha vist bé. I com que fa tants anys que conec el sector, tinc la impressió que està bé que sigui un sanitari. Últimament el CatSalut ha anat posant sanitaris de presidents, cosa que no era així fa uns anys. He comentat algunes vegades que el dia que jo me’n vagi , per mi, seria bo que qui vingui sigui un sanitari de Sabadell, crec que ajuda. I si fos dona, ja no cal que ho digui, i si és infermera, encara estaria més contenta.

Farà bon tàndem amb la directora d’Infermeria, Mireia Subirana, per potenciar el rol de la infermera.

Sí, a ella li toca fer això. Ara tenim una bona directora d’Infermeria, això ho sé valorar. Igual que tenim bons metges, però ara em preguntaves per ella. A mi em toca intentar al màxim que pugui aconseguir la unitat docent d’Infermeria.

Quina relació ha de tenir l’hospital amb l’Atenció Primària?

S’ha de millorar. Però això és un continu, crec que amb la pandèmia hem anat una mica millor. La Primària està fent una bona feina, però tots plegats ens hauríem de posar més a fer-ho conjuntament. És un tema que sempre s’ha de millorar perquè la coordinació és complicada. Moltes vegades no és un problema de coordinació, sinó que la gent va directament a l’hospital, i això no ens passa només a nosaltres, passa a totes les urgències de Catalunya. La gent sap que si va a un hospital li faran tot, que diuen, però això no és cert perquè en algunes coses té molt més sentit anar al CAP.

Modesto Custodio: “El Taulí ha de ser el gran hospital que encara no és”

Publicitat
Comentaris
To Top