Diners

Reempresa genera 4,5 milions i evita la pèrdua de 300 llocs de feina

Verónica Ramos, una reemprenedora que va comprar la botiga Naturhouse de Sabadell / VICTÒRIA ROVIRA

Reempresa ha evitat el tancament de 17 empreses a Sabadell durant el 2020. La iniciativa, fundada el 2011 per la patronal Cecot i Autoocupació, posa en contacte persones que volen vendre una empresa amb emprenedors disposats a agafar-ne el relleu. Aquest mercat de compravenda de petites i mitjanes empreses de Catalunya ha complert una dècada assolint 105 reempreses d’èxit a Sabadell. Aquests casos, a més, han generat una inversió induïda de 4,5 milions d’euros i han evitat la pèrdua de 300 llocs de feina a la ciutat.

Sabadell és la tercera ciutat de Catalunya on s’ha evitat el tancament de més negocis. El primer i segon lloc l’ocupen Barcelona i Terrassa. De fet, l’Ajuntament de Sabadell va rebre el setembre el tercer premi dels Premis Reempresa com a reconeixement a la tasca que es realitza des del punt d’atenció Reempresa de la ciutat per evitar el tancament d’empreses per manca de relleu. I és que el punt local de Sabadell és un dels punts que registra un elevat nombre d’empreses cedents. El guardó va ser atorgat per la Diputació en el marc del Saló BizBarcelona.

A Catalunya, Reempresa ha evitat el tancament de 3.000 pimes, ha generat 138 milions d’inversió i ha salvat 8.200 llocs de treball des del 2011. El president de la Cecot i del Centre de Reempresa de Catalunya, Antoni Abad, ha destacat que “assolir aquesta xifra de casos d’èxit és molt important i ens anima a seguir apostant per un projecte que en moments com els que estem vivint es converteix en una eina més útil i necessària que mai”. En aquest sentit, Abad ha afegit que en plena pandèmia de la Covid-19 “Reempresa es consolida com un programa d’oportunitats que converteix el relleu empresarial en un nou impuls i ocasió per a noves persones emprenedores”. 

Un 45% dels emprenedors, en atur 

Segons les dades del Centre de Reempresa, un 45% de les persones que han comprat una empresa estaven en situació d’atur. Aquest servei, doncs, s’ha convertit en un mecanisme d’autoocupació.

Si s’analitza l’altra part del contracte, la jubilació és el principal motiu de venda dels negocis, amb un 30,5% dels casos. Les raons personals suposen el 12,48% per deixar l’empresa, el 12,2% és el canvi de professió i, finalment, el 7,7% ho fa per motius de salut.

Per sectors, un 33,6% dels negocis venuts són del comerç, seguit de les empreses del sector hostaler, que representen el 32,2% del total. Les empreses del sector serveis representen un 27,1% del total de transaccions, seguit de la indústria (5%) i la construcció (1,6%). 

El preu mitjà de la venda dels negocis és d’entre 33.887 euros en empreses del sector comerç, 34.640 euros en negocis d’hostaleria, 49.000 euros en empreses de serveis, 109.300 euros en empreses del sector de la construcció i de les reformes, i 156.500 en empreses industrials.

“Prefereixo ser jo qui s’arrisca”

Verónica Ramos i Estanislao Caballeria van comprar a través de Reempresa una botiga de la cadena Naturhouse al carrer de l’Advocat Cirera a finals de juliol. “Tenia feina, però no estava contenta perquè no m’agrada treballar pels altres”, explica la reemprenedora, que afegeix: “Prefereixo ser jo qui arrisca”. L’antiga propietària de la botiga es jubilava i van veure-hi una oportunitat. De moment, durant aquests mesos ja ha facturat més que el mateix període de l’any passat. La clau, ampliar l’horari i els dies d’obertura. “Això dona un resultat”.

Patricia Ballesteros va comprar el Bar Jami a través de Reempresa i l’ha convertit en El Bar D’ara. Van començar el mes d’agost “en plena pandèmia i acabant l’estiu”, admet Ballesteros, que afegeix que van emprendre per “necessitat”. És una aposta familiar, ja que hi treballa el seu pare, el seu germà i dues cosines que estaven sense feina. Després del traspàs hi han fet una inversió per reformar l’establiment amb estalvis propis i crèdits bancaris. El bar està enfocat a famílies joves de la Creu de Barberà i ofereix una àmplia carta amb torrades, tapes i plats del dia.

Comentaris
To Top