Ciutat

El Taulí rep l’acreditació com a centre CERCA de la Generalitat

L’Institut d’Investigació i Innovació del Parc Taulí (I3PT) ha estat acreditat com a centre CERCA. Així ho ha validat el patronat d’aquest organisme que distingeix els centres d’excel·lència en recerca a Catalunya després d’avaluar l’Institut el passat 27 de gener.

D’aquesta manera, l’Institut accedeix a l’elit de la recerca catalana, tant en salut com en altres disciplines. Juntament amb els altres 41 centres que en formen part, el Taulí disposarà així d’un tracte diferenciat amb l’administració catalana i tindrà l’oportunitat de col·laborar més estretament amb els altres instituts que tenen aquesta acreditació, com el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), l’Institut de Recerca de Sant Pau (IR Sant Pau) o l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL).

La investigadora Neus Gómez, al laboratori de l’Institut d’Investigació i Innovació del Taulí, situat a l’edifici Santa Fe / VICTÒRIA ROVIRA

El director de l’I3PT, Lluís Blanch, ha explicat en declaracions al D.S. que reben el reconeixement “amb molta satisfacció i il·lusió i amb moltes ganes de fer-ho bé”. Blanch apunta que entrar en aquest grup d’elit i poder col·laborar més amb altres centres CERCA permetrà potenciar la recerca i innovació del territori i treballar polítiques institucionals com la transferència de resultats al mercat per poder assegurar un retorn econòmic Alhora, Blanch afegeix que això suposarà guanyar visibilitat, amb la qual s’espera “potenciar molt” les col·laboracions nacionals, internacionals i la captació de talent.

Ser un centre CERCA també comporta disposar d’un finançament extra per part de la Generalitat de Catalunya, que és qui decidirà la quantitat en els propers mesos des dels departaments de Salut i Empresa i Coneixement, on hi ha la secretaria d’Universitats i Recerca. A part, tenir aquest distintiu obre la porta a altres oportunitats de finançament per a projectes de recerca i innovació.

Tot i que l’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí ja sigui ara membre efectiu de la institució CERCA, oficialment encara queda un tràmit, que és la publicació del decret de nomenament per part del Govern de la Generalitat, un formalisme que pot trigar encara mesos en produir-se tal com expliquen fonts de CERCA. A part del Taulí, el patronat dels centres CERCA també va aprovar en la sessió d’aquest dimecres al matí la incorporació de l’Institut Barcelona Estudis Internacionals (IBEI).

Un precedent, el 2017

L’acreditació de centre CERCA arriba al Taulí en el segon intent. El 2017 un comitè avaluador ja va examinar la investigació de la corporació sanitària i li va posar deures, com explica Lluís Blanch. Bàsicament, calia augmentar la participació en projectes europeus i augmentar la producció científica, que des d’aleshores i fins al 2019 va augmentar un 50%, un dels motius que han destacat els avaluadors aquest 2021 per acreditar, ara sí, la institució sabadellenca. Ara l’acreditació té una validesa de 4 anys que, un cop superats, tots els centres CERCA s’han de tornar a sotmetre a una avaluació per mantenir-la o no.

La recerca del Taulí vol el segell de primera

Comentaris
To Top