Publicitat
Oci i cultura

El fil roig que (encara) uneix Arcadi Oliveres amb Sabadell

Oliveres ha estat professor de centenars d’estudiants sabadellencs / PERE FRANCESCH

Fins i tot en el camí cap a la mort, Arcadi Oliveres ho farà a la seva manera. En aquest cas, no pas des de la foscor o la por (almenys així expressada) a la mort. Ans al contrari: després que li hagin diagnosticat una greu malaltia –que posarà fi a la seva vida en un curt termini–, la família d’Oliveres ho ha comunicat a la societat civil. Fins i tot han obert una web (Paraules per a l’Arcadi) que en pocs dies s’ha omplert de milers de comentaris fraternals. I és que tothom coneix l’Arcadi.

També és força famós a Sabadell. Oliveres va néixer a Barcelona, però ha fet gran part de la seva vida al Vallès. I més concretament a Sant Cugat, on resideix amb la seva dona, Janine Künzi. Però l’uneix una llarga història a Sabadell, que es comença a teixir –com a mínim– l’any 1980. Va ser aquell any en què Oliveres va començar a exercir com a professor d’economia a l’Escola d’Estudis Empresarials de Sabadell, al carrer del Jardí, tot pertanyent a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Des de llavors continuà treballant com a docent en aquesta universitat. L’any 1992 s’ubicà al campus de Bellaterra. El mateix Oliveres ha reconegut aquests dies que calcula haver tingut uns 17.000 alumnes al llarg de la seva carrera universitària. Caldrà atribuir-ne alguns centenars o fins i tot algun miler de Sabadell.

A l’acampada del 15-M

Però no només conegut com a professor, sinó també com a conferenciant. Potser una de les més icòniques és la xerrada (o míting) que va fer a l’acampada del 15-M a la plaça del Doctor Robert, en què va explicar els motius pels quals ell també estava indignat. Era diumenge al migdia, juny del 2011, i va ser escoltat sota una carpa (per por de la pluja) amb absoluta veneració davant de més de 200 persones. Un any més, l’octubre del 2012, omplia el casal Pere Quart, en l’acte Dissidències en temps de crisi, organitzat per l’Entesa per Sabadell.

Acompanyat per la llavors regidora Virgínia Domínguez, va arrencar esmentant els vincles amb la ciutat, tot confessant que aquí es trobava “com a casa”. Convidat per l’ANC, Oliveres participava l’any 2014 d’un debat sobre les possibilitats de millora en el marc d’una Catalunya independent; juntament amb el pare Manel i Josep Escartín, síndic municipal de greuges de Sabadell en aquell moment. També ha parlat al local de la Parròquia de Sant Antoni de Pàdua, en un acte organitzat per ACO Vallès Occidental; i ha estat membre del Patronat del Casal d’Europa de Sabadell.

I ja el 2016, l’Ajuntament de Sabadell li atorgava el premi Memorial Àlex Seglers, en un acte a la Casa Duran. Oliveres rebia el premi com a reconeixement a la trajectòria de persones compromeses amb la defensa de la diversitat i la convivència. Oliveres va rebre un plat artístic elaborat pels artistes sabadellencs Lluís Clapés i Agustí Puig.

Publicitat
Comentaris
To Top