Publicitat
Ciutat

El SEM activa una unitat d’elit per donar suport operatiu

Quan les unitats del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) necessitin un reforç, des d’ara tenen disponible l’Equip de Coordinació Clínica i Operativa (ECO). Es tracta d’un servei que s’ha provat amb èxit durant un any a Barcelona i que ara s’amplia a les regions metropolitanes Nord –on pertanyen Sabadell i comarca– i Sud.

El seu valor rau en el fet que és un equip alliberat que dona suport allà on facin més falta mans amb una llarga experiència i la més alta capacitació tècnica. L’ECO està format per un metge i un tècnic especialitzats en emergències.

El vehicle de l'ECO-1 del SEM / VICTÒRIA ROVIRA

Aquests professionals “tenen la capacitat d’autoactivar-se fent escolta activa de la ràdio en el moment en què ho creguin necessari. Si no, la central de coordinació amb què es troben en contacte també pot fer-ho”, explica el cap territorial, Antonio Carballo. El metge Daniel Escolà posa un exemple de la seva tasca, per exemple, en incendis o en accidents de trànsit. O en l’aturada cardíaca d’un pacient jove. “Fem la gestió per fer-ho més ràpidament, així treus feina a l’assistència que està al lloc amb el pacient i pot estar més centrat en el servei”, explica Escolà. També es poden encarregar de parlar amb les famílies o d’assessorar els seus companys. El tècnic Manuel Campaña afegeix que “si és un pacient complicat que necessita més valoració, l’equip ECO ajudarà a prendre-la”.

Un dels avantatges del recurs és que no té una base, no necessita un lloc estàtic, tot i que el canvi de torn es fa al CAP II Cerdanyola-Ripollet, entre aquests dos municipis vallesans. El seu despatx és una unitat mòbil, una furgoneta Mercedes Vito, amb la qual es desplacen per tota la regió sanitària, que inclou els Vallesos, el Barcelonès Nord (Badalona, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet) i el Maresme. 1.800 quilòmetres quadrats en total, segons el SEM. Carballo apunta que aquest nou servei és especialment útil en incidents d’especial rellevància i que siguin complicats per a les unitats de l’operativa diària.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top