Publicitat
Ciutat

El germà d’Helena Jubany: “Sabadell no estarà tranquil fins que no se sàpiga tota la veritat”

En un moment crític per a la resolució del cas, l’Audiència de Barcelona va revocar dimarts passat la reobertura de la investigació del crim d’Helena Jubany. La resolució del tribunal atura la reobertura de les diligències, una frenada en sec per resoldre un assassinat comès el desembre del 2001. I no és menor: en qüestió de mesos, farà 20 anys del crim i no es podran incorporar nous investigats. Els delictes hauran prescrit. El Diari de Sabadell entrevista el germà de l’Helena, Joan Jubany (1970), després de conèixer la decisió judicial. Ha estat un cop molt dur, però no es rendeix.

Com ha rebut la decisió de l’Audiència de Barcelona?

Ha estat una patacada, una gerra d’aigua freda. No entenem res: ara que havíem trobat un jutge instructor que ho volia investigar i que ens apropàvem a la veritat, apareixen sus señorías de l’Audiència amb una instància que ho saboteja tot. Amb aquesta resolució, la justícia ha esdevingut injustícia.

Considera que hi ha prou fonaments en la decisió del tribunal?

Davant d’un homicidi, qualsevol nou indici hauria de ser motiu per investigar. L’Audiència de Barcelona fa deixadesa de les seves funcions en un moment en què hi havia nous testimonis que consolidaven la tesi que Santi Laiglesia vivia al mateix bloc on van matar l’Helena. Hi ha una mà fosca que pretén mantenir la impunitat dels implicats en el crim.

El germà d’Helena Jubany, en una compareixença davant dels jutjats de Sabadell
/ LLUÍS FRANCO

A banda de la possible implicació de la Laiglesia, quins altres indicis nous tenien?

La informació de què disposem no apunta només cap a ell. Hi ha més persones implicades i altres que saben coses i segueixen en silenci. No ho diem nosaltres: totes les proves ho indiquen amb claredat.

Sempre s’ha dit que algú no parla.

La impunitat es dona perquè hi ha gent de Sabadell que calla, com Francesc Macià, Xavi Jiménez, Jaume Sanllehí, de la secció Natura de la UES, i la família de Santi Laiglesia. Durant la primera instrucció tots van estar al despatx de Joaquim Escuder [advocat de Laiglesia] preparant testimonis. Allà es va gestar una estratègia de silenci mafiós… Sabadell no estarà tranquil fins que no se sàpiga tota la veritat. Necessitem que ells parlin.

Creu que hi ha hagut pressions d’algun tipus dins de la UES?

La UES és una institució amb història de la ciutat i no és la responsable dels fets. Ara bé, els culpables i encobridors segueixen a la UES i són ells els que embruten la reputació de la institució. El nou president de l’entitat excursionista es va oferir a col·laborar i és conscient que la víctima i els presumptes autors són allà. Funcionen com un grup separat des de la secció Natura i obstrueixen l’acció de la justícia.

Si es trobés amb ells, què els diria?

Els demano que per humanitat expliquin el que saben, perquè si no, el que fan és encobrir un crim, un assassinat. No entenem aquesta crueltat.

Muntsa Careta, investigada pels fets, es va suïcidar a la presó. Creu que va ser víctima d’aquesta estratègia de silenci?

L’aleshores jutge instructor tenia els mateixos motius per empresonar la Muntsa com Santi Laiglesia. La van empresonar perquè creien que era la baula més dèbil i parlaria, però no els va sortir bé i es va suïcidar… La Muntsa es va treure la vida perquè l’alternativa era explicar la veritat i delatar la resta d’actors principals.

Parlem del futur. Considera que el cas encara té recorregut?

No ens donem per vençuts i lluitarem fins on calgui per saber la veritat. Volem saber quin és el posicionament de la resta d’actors –jutge instructor, Fiscalia i policia–. A partir d’aquí continuarem insistint. I a Sabadell, el nostre grup de suport ens ha dit que ens faran costat.

El temps li va a la contra.

Anem a contrarellotge per la prescripció del delicte. Hi havia una esperança, però ara la decisió de l’Audiència ho ha posat més difícil. En el cas dels participants que es poguessin incorporar com a investigats tenim fins al desembre. Farà 20 anys del crim.

L’Audiència de Barcelona revoca la reobertura de l’assassinat d’Helena Jubany

Publicitat
Comentaris
To Top