CASTELLAR

L’Ajuntament de Castellar anuncia la construcció de 100 habitatges de lloguer social a l’antiga Playtex

L'antiga Playtex / CEDIDA

L’Ajuntament de Castellar del Vallès ha iniciat els tràmits per a la compra del solar que ocupava l’antiga fàbrica Playtex, situada entre la carretera de Sabadell i la ronda de Turuguet, amb l’objectiu de destinar-lo a la construcció d’un centenar d’habitatge de lloguer social. L’adquisició d’aquest terreny, qualificat en l’actualitat com a sòl industrial i que ocupa una superfície de 16.852 metres quadrats, té la intenció de donar resposta a les necessitats d’usos residencials de la població.

L’Ajuntament i l’Institut Català del Sòl (INCASÒL) han arribat a un acord de col·laboració perquè l’organisme construeixi en aquest espai 100 habitatges plurifamiliars de lloguer. Fruit d’aquest conveni que se signarà en les properes setmanes, Castellar ampliarà el seu parc d’habitatge públic de lloguer. Era, fins ara, una assignatura pendent al municipi per l’Ajuntament: la borsa de mediació per al lloguer social d’habitatge gestiona en l’actualitat 65 habitatges, mentre que la llista de famílies interessades a accedir a un habitatge a un preu assequible és d’unes 400.

El consistori vol donar impuls a aquesta operació per tal que en els propers anys el municipi compti amb “una oferta d’habitatge assequible de lloguer i adreçat a l’emancipació de gent jove, a gent gran o a diversos tipus de famílies, com ara les monoparentals”, segons assenyala el tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Pepe González.

Per aquest motiu, el regidor remarca que un dels requisits que l’Ajuntament establirà per accedir a aquesta nova oferta d’habitatge és “una antiguitat mínima d’empadronament de tres anys a totes les persones sol·licitants”, entre d’altres criteris d’adjudicació que definiran conjuntament l’Ajuntament i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya.

Entre una i tres habitacions

“No volem que els joves marxin de Castellar, que una persona que s’hagi separat tingui dificultats per accedir a un habitatge, o que una persona gran que s’hagi quedat sola no pugui accedir a un pis d’acord amb les seves necessitats”, afirma González. En aquest sentit, les noves llars projectades a l’antiga Playtex tindrien entre una i tres habitacions, donant així resposta a les diferents tipologies d’unitats familiars.

Pel que fa al preu d’arrendament, aquest es fixarà per sota del preu del mercat, situat en l’actualitat en una mitjana de 700 euros al mes. “Esperem que aquesta iniciativa contribueixi també a fer d’efecte regulador dels preus de lloguer a Castellar”, explica el regidor, qui també assenyala que el “mercat privat no ha donat resposta a les necessitats de la població, tal com es reflecteix a la memòria social del POUM”.

Una inversió finançada amb el superàvit municipal

La inversió municipal per a la compra dels terrenys de l’antiga Playtex, valorada en 1,5 milions d’euros, es finançarà al 100% amb estalvi municipal, gràcies als nous criteris establerts per la Unió Europea i el Govern espanyol, que flexibilitzen la normativa de despesa dels ajuntaments.

“L’Ajuntament podrà fer aquesta operació perquè compta amb unes arques municipals absolutament sanejades i no serà necessari recórrer a l’endeutament amb nous crèdits”, aclareix González.

De manera prèvia a l’adquisició dels terrenys, l’Ajuntament portarà a votació del proper Ple, que tindrà lloc el 30 de març, l’aprovació inicial de la modificació del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que inclourà el canvi de qualificació de la finca, que passarà de sòl industrial a residencial.

L’expedient també establirà aspectes com el nombre màxim d’habitatges a construir (a banda dels 100 ja acordats amb l’INCASÒL), el sostre edificable, el sistema viari, d’espais verds i d’equipaments, així com el percentatge d’habitatge de lloguer que s’hi construirà.

La futura nova destinació de l’antic solar de la Playtex per a usos residencials permetrà completar el teixit urbà en aquesta part de la vila, omplint un buit entre el sector dels Pedrissos i Can Carner i contribuint a reforçar un model compacte del sòl urbà.

Història de la Playtex

La fàbrica de l’empresa nord-americana de cotilleria Playtex es va instal·lar l’any 1965 a Castellar del Vallès. L’empresa va arribar a ser líder mundial en el seu sector i als anys setanta la planta de la carretera de Sabadell va arribar a comptar amb una plantilla de més de 200 persones, majoritàriament dones.

Comentaris
To Top