Ciutat

Sabadell no ha executat 113 milions en obres en 4 anys

Ple municipal de l'Ajuntament, lloc on se'n duen a terme els pressupostos
Ple municipal de l'Ajuntament, lloc on se'n duen a terme els pressupostos / D. S.

Inversions sobre el paper que no es traslladen al carrer. En els últims quatre anys, l’Ajuntament de Sabadell ha deixat d’executar 186 milions d’euros de les inversions previstes als pressupostos municipals. Des del 2017, set de cada deu euros assignats a obres públiques i altres actuacions (72%) no s’han dut a terme. El baix grau d’execució –que ja venia del govern quadripartit– s’ha agreujat per la Covid en els primers pressupostos de l’executiu Farrés [vegeu gràfic de l’esquerra].

En l’últim exercici, l’any 2020, l’Ajuntament va dur a terme un 26% de les inversions previstes (16,24 de 61,64 milions d’euros). El Govern municipal apunta que la crisi sanitària del coronavirus va paralitzar l’activitat durant quatre mesos. Totes les obres es van aturar entre març i juny. “Ha estat un any de pandèmia i hem estat paralitzats”, lamentava ahir la tinenta d’alcaldessa, Montse González, al ple municipal.

Les dades mostren que la tendència a no fer les inversions compromeses ve d’abans de la Covid. En el mandat anterior, amb prou feines es va executar un 31,2% de la despesa, segons assenyalen fonts municipals. Fent retrospectiva, en els últims anys no s’ha arribat a executar més de la meitat de les obres pressupostades de cap exercici: el màxim es va registrar el 2016 (46,9% executat) i el mínim, el 2019 (25,6%).

Retrets mutus

L’execució d’inversions es va convertir en una arma llancívola entre el Govern i l’oposició en el ple municipal celebrat dimecres. “Els números canten. I no és cosa de l’oposició, és del Govern”, va afirmar el líder d’ERC, Gabriel Fernàndez. “La Covid no és excusa”, deia Nani Valero (Crida). La tinenta González va sortir al pas en defensa de l’executiu: “Vostès en van executar el 27,7% el 2018 i nosaltres en un any de pandèmia, el 26,3%”. Una guerra de xifres sobre el mateix fenomen: l’incompliment dels pressupostos.

Pressupost executat del total previst / D. S.

Més despesa  per al 2021

Sabadell tindrà més marge de despesa per fer front a la crisi Covid. El ple municipal va avalar ahir dimecres l’ampliació del pressupost per al 2021. S’incorporen 11,8 milions d’euros, fins a arribar als 245,1 milions (+5,1%), fet que suposarà un augment en ajuts directes –prestacions econòmiques a les famílies vulnerables–, indirectes –xec regal de 20 euros per família al comerç– i millores en la neteja i actuacions en espai públic.

El Govern de Sabadell (PSC, Podem) va rebre el suport extern de Junts en el marc de l’acord pressupostari del 2021. La incorporació de despesa té una mica de les tres ànimes polítiques: a banda de les actuacions en espai públic i serveis socials (PSC), es potencia la protecció dels col·lectius vulnerables (Podem) i també s’impulsen projectes vinculats a Junts: millores a la Gran Via, el hub de l’Esport, la Capital de la Cultura Catalana 2024, entre d’altres. “És una finestra d’oportunitat per dur a terme el nostre projecte de ciutat”, afirmava la líder dels juntaires, Lourdes Ciuró, durant el ple.

A l’altra banda, ERC, Crida i Ciutadans dubten de la gestió de la crisi per part del Govern. Creuen que la resposta va tard i malament. L’ajut al comerç d’1,6 milions d’euros, a través dels vals regal, arribarà a la tardor. Així mateix, Cs veu imprudent deixar només 1,55 milions disponibles per gastar davant de qualsevol contingència futura. “Quan vinguin vaques magres, què passarà?”, es pregunta el regidor José Luis Fernández.

Comentaris
To Top