Ciutat

La delegació de tributs a la Diputació, segons els experts: “Qui acostumar a cedir són els municipis petits”

La cessió de la gestió tributària a la Diputació de Barcelona per part de l’Ajuntament de Sabadell no és del tot necessària, segons asseguren experts al Diari. “Una ciutat de les nostres dimensions té prou personal a l’Ajuntament per portar els seus impostos i tributs”, assegura l’advocat sabadellenc Albert Bernadí, especialitzat en el dret administratiu, urbanístic i del medi ambient. “Qui acostuma a cedir competències són municipis més petits, amb menys recursos –i menys capacitat per recaptar–”, exposa.

Tot i ser inusual, hi ha grans ciutats que han pres la mateixa decisió que Sabadell: l’Hospitalet del Llobregat i Badalona tenen les competències delegades a la Diputació. Ara bé, també hi ha municipis grans –com Terrassa– que aposten per mantenir la gestió pròpia dels impostos. La ciutat veïna ha iniciat els tràmits per actualitzar el programari obsolet, el mateix problema que al·lega Sabadell.

Segons fonts jurídiques, la cessió dels tributs respon més a criteris polítics que tècnics: “Dir que la Diputació farà el que no fa Sabadell és com reconèixer la incapacitat de l’Ajuntament per fer la feina”. Sabadell va recaptar 117,6 milions d’euros el 2020 en impostos i taxes, un 8,3% menys que l’any anterior –a causa de la pandèmia–. Els experts analitzen els pros i els contres de la mesura.

Pros

L’eficàcia de la Diputació

“Recaptar impostos és una de les competències que ja té la Diputació. Té un servei amb anys d’experiència, que està ben muntat”, considera Francesc Sánchez, advocat expert en dret administratiu. La Diputació ja s’encarrega dels tributs de desenes de municipis.

Augment de la recaptació

Segons fonts del Govern municipal, la cessió permetrà augmentar la recaptació. Asseguren que a partir de l’exercici 2023 l’externalització sortirà a compte. “El 2027, ingressarem un milió de més, fins i tot tenint en compte el preu que s’ha de pagar a la Diputació”, sostenen, per després afegir: “Serà més fàcil perseguir la morositat”. Els experts consideren que caldrà esperar per apreciar si hi ha, o no, més recaptació.

Contres

Pèrdua de competències

L’Ajuntament prescindeix d’una de les seves atribucions pròpies, amb el que això implica. “Mantenir la gestió vol dir mantenir l’autonomia. Cedir control és perdre poder”, explica Bernadí, que considera que es podria haver optat per un altre model: modernitzar el seu programari i mantenir la gestió. “L’obsolescència del sistema informàtic es podria haver previst abans”, argumenta.

El cost associat

Transferir la gestió dels impostos a la Diputació és un servei pel qual s’ha de pagar. L’externalització suposarà pagar un cànon a l’administració supramunicipal: segons les estimacions de l’Ajuntament, el cost de cedir el servei serà d’1,5 milions (exercici 2022) i 1,7 milions a partir del 2023 –d’aquests imports falta restar les compensacions de la Diputació a l’Ajuntament per fer ús de personal municipal, entre d’altres–.

El Govern sosté que “recaptarà més” amb la gestió tributària de la Diputació i ERC no s’ho creu

Comentaris
To Top