Oci i cultura

Roser Caminals guanya el 41è Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana amb ‘Garbo parla’

Caminals, en recollir el guardó / LLUÍS FRANCO

La professora de literatura Roser Caminals és la guanyadora del 41è Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana amb l’obra Garbo parla, una novel·la amb un protagonista únic, l’agent secret barceloní Joan Pujol i Garcia, àlies Garbo, que va jugar un paper decisiu a la Segona Guerra Mundial. “No volia escriure una novel·la històrica clàssica”, ha avançat l’autora.

Convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el suport del BBVA, el guardó és un dels més ben dotats de les lletres catalanes: 35.000 euros lliures d’impostos, a banda dels drets d’autor. Edicions 62 es fa càrrec de l’edició comercial de l’obra guanyadora.

El Premi BBVA Sant Joan va ser instituït per Caixa Sabadell l’any 1981 amb l’objectiu de contribuir a l’impuls i normalització de la literatura catalana que vivia llavors -com totes les manifestacions culturals- una empenta renovada pels nous temps històrics.

Acte d’entrega al Saló Modernista

El 41è Premi BBVA Sant Joan s’ha lliurat aquest dimarts a les 17 h, en un acte encapçalat per la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs. L’acte ha tingut lloc al Saló Modernista de la Fundació 1859 Caixa Sabadell. Borràs ha destacat la voluntat que 41 anys enrere Caixa Sabadell impulsés aquest reconeixement, en un moment en què, en paral·lel, arrencava la primera legislatura del Parlament restituït, l’any 1980.

Així, la presidenta d’aquesta institució ha fet un paral·lelisme subratllant que “tots dos entronquen amb una tradició de molt més enrere, que els supera i els justifica. La literatura catalana en el cas del premi, la voluntat de Catalunya de ser en el cas del Parlament”. I és aquí quan Laura Borràs ha vinculat la llengua i el ser, elements que conformen la identitat nacional catalana, amb la mascareta que lluïa Roser Caminals, amb la inscripció ‘Books & Roses’. “Parla, també, de l’acció exterior que ha tant estat injustament penalitzada pel Tribunal de Cuentas“, ha dit, en referència al fet que aquest organisme reclama 5,4 milions d’euros a l’anterior Govern per aquestes accions exteriors. 115.000 euros dels quals li reclamen al sabadellenc Josep Manuel Suàrez, exdelegat de la Generalitat al Regne Unit i Irlanda.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha entregat el premi a Roser Caminals / LLUÍS FRANCO

També han intervingut el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Sabadell, Carles de la Rosa, el director territorial de BBVA a Catalunya, José Ballester, el president de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, Jaume Ribera i el nou president de la Fundació 1859 Caixa Sabadell, Josep Maria Manyosa.

Durant l’esdeveniment, la periodista Glòria Serra ha conversat amb la guanyadora sobre la seva obra, al fil d’una lectura de fragments de la mateixa a càrrec de l’actriu Àngels Bassas i cançons interpretades per Marta Fiol.

Segons Jaume Ribera, president de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, “aquest premi es va crear en un moment que era del tot necessari per donar empenta a la literatura i la llengua catalana. Avui pensem que l’objectiu és plenament vigent. Hem de continuar treballant per mantenir viva la nostra llengua, fent accions perquè cada cop es llegeixi i s’escrigui més en català”.

José Ballester, director territorial de BBVA a Catalunya, ha explicat que, com a banc, entenen que la cultura és patrimoni de tots: “Rambé és responsabilitat de tots, administracions, empreses i individus, ajudar a mantenir-la, estimular-la i enfortir-la”. I ha afegit que el BBVA també vol aportar el seu granet de sorra tot donant continuïtat i potenciant premis d’aquesta importància, que tant aporten a la cultura catalana.

La decisió del Jurat

Roser Caminals i Gost ha optat al 41è Premi BBVA Sant Joan sota el pseudònim Quima Ferrer. El jurat  ha estat format enguany per Jordi Coca, Valèria Gaillard, Najat El Hachmi, Carme Riera i Albert Forns, com guanyador de la darrera edició del premi. També forma part del jurat, com a secretari sense vot, el director de la Fundació 1859 Caixa Sabadell, Joan Carles Sunyer. El jurat ha declarat Garbo parla guanyadora per majoria entre les 109 obres que hi optaven enguany “per l’alta qualitat, la manera brillant de defugir els tòpics del gènere a través de la complexitat dels personatges i la solidesa estructural de la novel·la”.

El jurat ha estat format enguany per Jordi Coca, Valèria Gaillard, Najat El Hachmi, Carme Riera i Albert Forns, com guanyador de la darrera edició del premi. També forma part del jurat, com a secretari sense vot, el director de la Fundació 1859 Caixa Sabadell, Joan Carles Sunyer.

Una catalana a Amèrica

Nascuda a Barcelona el 1956, Roser Caminals es va casar el 1983 amb un nord-americà i se’n va anar a viure als Estats Units. Viu a Frederick, Maryland, on ensenya literatura espanyola. El 1994 va publicar la primera novel·la de tema i ambient barcelonins, als Estats Units i a continuació la va traduir al català amb el títol Un segle de prodigis (1995). Ja en català ha escrit i publicat Les herbes secretes (1999), El carrer dels Tres Llits (2002), La petita mort (2004), La dona de mercuri (2006), La seducció americana (2009) Cinc-cents bars i una llibreria (2010) i Els aliats de la nit (2015).

Comentaris
To Top