Ciutat

Sabadell vol desmantellar els terrenys ocupats il·legalment a la ronda d’Europa: “Volem acabar amb el problema”

Sabadell vol desmantellar les construccions il·legals als terrenys situats a la ronda d’Europa. El Govern ha iniciat els tràmits legals per recuperar l’espai, situat al sector de Cifuentes. L’Ajuntament de Sabadell actuarà davant de les queixes veïnals –reiterades durant dècades– i perquè és part afectada per les ocupacions: alguns dels terrenys pertanyen a l’Ajuntament i a l’empresa d’habitatge públic Vimusa. Segons el Govern, allà s’hi realitzen “activitats il·legals, perilloses i molt molestes per als veïns”.

Després de rebre nombroses queixes veïnals, l’Ajuntament ha decidit actuar com a part afectada per les ocupacions: alguns dels terrenys són de titularitat municipal (29%) i d’altres depenen de l’empresa d’habitatge públic Vimusa (24%), però la majoria (47%) són de  propietat privada –en mans de bancs i constructores–. En total, la superfície afectada són més de cinc hectàrees, set vegades l’Estadi Nova Creu Alta.

Segons assenyalen fonts coneixedores al Diari, als horts es realitzen “activitats il·legals, perilloses i molt molestes per als veïns”. S’hi fan festes sorolloses de nit i hi ha “moviments estranys”. “Volem acabar amb un problema que ja dura massa anys”, exposa el tinent d’alcaldessa i regidor d’Espai Públic i Seguretat, Jesús Rodríguez, en declaracions al Diari. L’objectiu final del Govern és el desenvolupament urbanístic d’una zona infrautilitzada. “Havíem de posar-ho en ordre després d’anys d’immobilisme”, reivindica la regidora d’Urbanisme, Mar Molina.

Tancar el perímetre

L’Ajuntament pressionarà els ocupes perquè abandonin les seves construccions, sigui per la via judicial o a través de l’acció directa municipal. La primera mesura consistirà a crear un perímetre de seguretat al voltant de la zona ocupada. Es tancaran els accessos viaris amb New Jerseys per impedir l’entrada i la sortida de vehicles –a excepció dels vehicles d’emergències–. Així mateix, es posarà una senyalització excepcional de prohibició d’accés als camins que accedeixen als terrenys ocupats. La Policia Municipal posarà multes a aquells que hi accedeixin.

Els terrenys ocupats a Sabadell des de fa dècades / LLUÍS FRANCO

Objectiu: netejar la zona

L’Àrea d’Urbanisme ja ha fet arribar un requeriment a totes les construccions per demanar-los que abandonin el lloc. Si s’hi neguen, s’executarà el desmantellament mitjançant l’ordre d’un jutge, “un procés que es podria allargar durant anys”, segons la regidora Molina.

Segons el Govern municipal, les construccions impliquen problemes de convivència i de salubritat per a la resta de veïns. Així, un cop s’abandonin els terrenys, l’Ajuntament s’encarregarà de l’enderroc i de la neteja de l’entorn. Es tancaran els accessos per evitar futures ocupacions. El procés de desmantellament de les construccions il·legals serà llarg. “Esperem que sigui progressiu i que els ocupes col·laborin”, assenyala Rodríguez.

“I ara, què passarà amb mi?”

Els usuaris dels horts mostren la seva preocupació davant del pla de desmantellament. “He invertit i he posat esforços allà per fer-hi el meu hort. Ara, què passarà amb mi?”, es pregunta el José Antonio. Segons la regidoria d’Urbanisme, el seu cas és excepcional perquè sí que és propietari d’un terreny. Podrà fer-ne ús i l’Ajuntament es compromet que hi pugui accedir. Qui haurà d’abandonar la zona seran tots aquells que s’hagin assentat sobre terrenys municipals o de tercers sense permís.

Comentaris
To Top