Ciutat

Sabadell registra el risc de rebrot més alt de tota la pandèmia

Els contagis s’han multiplicat per nou en l’última setmana i, en conseqüència, s’han disparat tots els indicadors, menys l’hospitalari

El risc de rebrot s'ha multiplicat aquest juliol / LL. FRANCO

El risc de rebrot a Sabadell ha assolit el nivell més alt des de l’inici de la pandèmia de la Covid-19 a la ciutat. Després d’una setmana creixent a un ritme vertiginós, avui dia la gràfica de la situació del coronavirus a la ciutat parla per si sola, que no és un cas aïllat sinó que reflecteix el que passa a tot el país. Al nostre municipi, els contagis s’han multiplicat per nou en una setmana, sempre segons les dades del Departament de Salut.

Superades quatre onades, el passat 15 de juny aquest indicador va tocar fons, a 37,1 punts. Aleshores, el risc era baix, fita que no s’assolia des de l’abril del 2020 gràcies al confinament estricte. Però des de mitjans del mes passat, el risc de rebrot ha agafat força i del 23 de juny a l’1 de juliol va passar de 73,8 punts a 1.167, un increment del 1.481%. La celebració de Sant Joan, el relaxament de les restriccions i de l’ús de la mascareta així com la reobertura de l’oci nocturn són els principals factors que haurien causat aquest increment, segons els experts.

La principal raó per la qual augmenten tots els indicadors són els contagis. La setmana del 25 de juny a l’1 de juliol, a Sabadell n’hi va haver nou vegades més que l’anterior, del 18 al 24 de juny. Es va passar de 63 a 589 positius en set dies (+834,9%). La mitjana d’edat dels positius és de 26,2 anys, mentre que la setmana anterior era de 40,9 anys.

En canvi, tot i tenir aquest augment de contagis, la setmana passada no va morir cap sabadellenc per coronavirus, però l’anterior van morir dues persones. Prova que la vacunació fa efecte entre les capes més vulnerables de la societat, que són les que van patir més els efectes de la pandèmia en les onades anteriors, quan encara no hi havia la vacuna que hi fes front. Tanmateix, els efectes de la vacunació es noten a l’hospital Taulí, on tot i aquest augment de casos, si bé s’hi ha notat un increment de pacients, no té res a veure amb mesos enrere. El divendres passat hi havia 21 ingressats amb Covid-19, 17 dels quals a planta i 4 a l’UCI.

Positivitat al 12%

El risc de rebrot s’ha disparat a Sabadell, però també al Vallès Occidental (1.066) i a Catalunya (978). Aquest indicador permet valorar el creixement de la pandèmia, igual que el percentatge de positivitat de les proves diagnòstiques, que a Sabadell se situa al 12,8%, més del doble del 5% a partir del qual l’Organització Mundial de la Salut (OMS) creu que la pandèmia està descontrolada i, per tant, no s’hauria de superar. A Catalunya aquesta dada encara és una mica més alta, del 14,09%.

La taxa de reproducció de la malaltia, l’Rt, que mesura els contagis que pot causar una persona positiva, és de 3,90, quan la setmana anterior era d’1,27 i fa dues, d’1,01.

La meitat dels sabadellencs, vacunats

El 49,9%, pràcticament la meitat dels sabadellencs més grans de 16 anys, 84.102 persones, ja tenen la pauta completa de la vacuna contra la Covid-19. I el 67% dels veïns, 123.183 persones, ja han rebut la primera dosi d’alguna de les vacunes disponibles contra la Covid-19.

“La vacunació no frenarà la cinquena onada que vivim”

Comentaris
To Top