Ciutat

Entren a robar a l’Artèxtil i s’emporten l’última màquina de la fàbrica

La setmana passada uns lladres van entrar a l’antiga fàbrica de l’Artèxtil, ara propietat de l’Ajuntament de Sabadell, i es van emportar diverses peces de l’última màquina que hi havia, a més de desballestar-la i destrossar-la, segons ha pogut saber aquest diari. L’aparell tèxtil, que era del 1953, servia per cardar llana i mesurava prop de deu metres de llargada. Es conservava amb molt bon estat i era un dels elements més importants dins de la fàbrica.

El tancat de seguretat de l’Ajuntament no va servir per evitar el robatori. D’altra banda, fonts properes a l’Artèxtil afirmen que des que el consistori municipal s’ha fet càrrec del manteniment i vigilància de l’antiga fàbrica han augmentat els actes vandàlics a la nau. Pintades a la façana, vidres trencats i aquest últim episodi de desballestament de l’última màquina són alguns d’ells.

Així mateix, els lladres també es van endur ferralla i altres objectes poc valuosos. Fonts coneixedores del robatori denuncien que l’Ajuntament de Sabadell no té un pla de conservació per l’Artèxtil. Afirmen que ara mateix es troba en un estat de “molta deixadesa” i asseguren que el robatori de l’última màquina tèxtil de la fàbrica es podria haver evitat. Exigeixen, a més, que el govern municipal informi sobre el robatori a la població de la ciutat i que prengui mesures per evitar-ne més.

Imatge de la màquina abans del robatori / CEDIDA

L’Entesa per Sabadell i Ciutadans demanen transparència al govern municipal

Així mateix, l’Entesa per Sabadell lamenta el robatori de la màquina de cardar llana de l’Artèxtil i exigeix al govern municipal que doni a conèixer més informació sobre els fets. A més, demanen que detallin quines actuacions pensen realitzar per la reparació de la màquina i quines mesures de seguretat tenen previst implentar a l’Artèxtil per evitar noves accions vandàliques.

“Per l’Entesa per Sabadell és molt important que es tingui la cura necessària de tot el nostre patrimoni, ja que és una mostra dels referents històrics i culturals col·lectius, dels quals la ciutat no en va sobrada. El seu abandonament i el seu deteriorament són sovint una pèrdua irreparable per tota la ciutat”, afegeixen des del partit.

Per la seva banda, Ciutadans considera “negligent” la degradació de l’Artèxtil. El portaveu del grup municipal a l’Ajuntament de Sabadell, Adrián Hernández, critica que el govern municipal actual i l’anterior han abandonat l’antiga fàbrica, que és de propietat municipal des de 2018. El robatori de la màquina de cardar llana ha estat “la gota que ha fet vessar el vas”.

Hernández demana explicacions a l’executiu municipal per aquest succés i afirma que “és negligent no protegir el patrimoni de tots els veïns de Sabadell”. El portaveu de la formació taronja considera que és “inacceptable” que en els últims tres anys no hagin parat de créixer els actes vandàlics a la nau. “No té sentit portar dos anys de mandat dient que cal potenciar l’eix de coneixement de la Gran Via i a la vegada tenen abandonat el seu edifici més emblemàtic”, ha etzibat Hernández.

L’Ajuntament farà una investigació interna

D’altra banda, l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha afirmat aquest matí que l’Ajuntament té coneixement sobre aquest robatori, però que, de moment, no se n’informarà la ciutadania perquè estan pendents de dur a terme una investigació interna sobre els fets. “Un cop tinguem l’informe a les mans, explicarem què ha passat”, ha dit l’alcaldessa.

Farrés ha afegit que quan el PSC i Podem van entrar al govern municipal van haver d’afegir elements de seguretat per la nau, com ara una alarma. No ha entrat a valorar, però, si el sistema de seguretat actual és suficient per evitar actes vandàlics com el que va tenir lloc la setmana passada.

L’Artèxtil, patrimoni sabadellenc

L’Artèxtil és un dels elements més importants del patrimoni sabadellenc, tot i que actualment només queda un 70% de l’antiga fàbrica, coneguda tradicionalment com la Catedral del tèxtil. De fet, es va construir l’any 1941 i va donar feina a més de mil treballadors de la ciutat i de tota la comarca. Propietat de la família Garcia-Planas, l’Artèxtil va ser una de les principals fàbriques llaneres de l’estat espanyol.

La deslocalització cap a l’Àsia va fer tancar finalment la fàbrica el 2007. Un any després, l’Ajuntament va aprovar una operació immobiliària per enderrocar gran part de la fàbrica amb la intenció de fer-hi un bloc de pisos. 10 anys més tard, el consistori es quedava amb el 70% de la nau i una part protegida. El 30% restant, el que estava més al nord, sense protegir, es va enderrocar. De moment, no s’hi ha fet res, tot i que aviat s’hi farà una promoció de pisos.

La compra de l’Artèxtil per part de l’Ajuntament encara aixeca polèmica. El consistori, amb Maties Serracant d’alcalde i Juli Fernàndez de regidor d’Urbanisme, va pagar 3,2 milions d’euros, sis vegades més del que els venedors, el clan Jorodovich, havien pagat per la nau un any i mig abans (500.000 euros). De fet, aquest diari va avançar que els Mossos d’Esquadra investiguen aquesta operació. Davant d’això, la Junta de Portaveus va convocar la Comissió de Transparència per disposar de més informació sobre la compra de l’Artèxtil durant el mandat anterior.

Publicitat
Comentaris
To Top