Ciutat

Els Mossos busquen irregularitats a la compra de l’Artèxtil del govern anterior

La Fiscalia Anticorrupció té sospites sobre la compra de l’Artèxtil per part del govern anterior. Segons ha pogut saber el D.S., els Mossos d’Esquadra, a instàncies del Ministeri Públic, busquen indicis de frau en l’operació arran d’una denúncia. Sabadell va adquirir l’immoble i el va incorporar en el parc patrimonial de la ciutat l’any 2018. L’Ajuntament –aleshores amb Maties Serracant d’alcalde i Juli Fernàndez de regidor d’Urbanisme– va pagar 3,2 milions d’euros, sis vegades més del que els venedors havien pagat per la nau un any i mig abans (500.000 euros).

La investigació se centra la gestió política i tècnica de l’Ajuntament en la compravenda. Es vol saber si algú va treure partit de l’increment del preu. Fins ara, en el marc d’unes altres diligències, els Mossos havien seguit la pista del clan Jodorovich –els propietaris de l’edifici entre 2017 i 2018– per un suposat cas de blanqueig de capitals, però no s’havia indagat en el paper de l’Ajuntament.

/ LLUÍS FRANCO

La policia catalana va començar a requerir informació sobre la compravenda al Departament d’Urbanisme a principis d’any. Des d’aleshores, s’han fet desenes de peticions: s’han sol·licitat correus electrònics entre polítics i tècnics, documentació sobre el procediment i també còpies de les declaracions de Fernàndez i Serracant en el marc de la comissió de transparència, un mecanisme intern de l’Ajuntament que es va activar per les primeres sospites. També s’han demanat els documents signats per l’excoordinadora de l’àrea d’Urbanisme i altres responsables.

Lligar caps

En què se centra la investigació? Segons fonts coneixedores, es vol saber si hi va haver algun tipus de motivació –moguda per interessos particulars– dels responsables a o tècnics de l’Ajuntament per pagar 3,2 milions d’euros (2018) per un immoble que havia costat 500.000 euros poc temps enrere (2017). Es vol lligar caps sobre el canvi d’estratègia de l’anterior govern. Per què no es va comprar l’Artèxtil abans i per un preu millor?

L’antiga propietària de l’Artèxtil – Inmobiliaria Europea Manet– devia diners a l’Ajuntament. Segons fonts consultades pel D.S., l’any 2017, quan l’empresa va entrar en concurs de creditors, es va notificar al consistori. És més, la propietat va oferir l’immoble en diverses ocasions, però l’Ajuntament no el va comprar.

En qüestió de dos anys, el 2019, el govern anterior va passar del desinterès a forçar la venda a l’Ajuntament. Es va comunicar a la propietat –que aleshores ja era del clan Jodorovich i els seus socis–. Segons declaren persones properes a la venda, els tècnics haurien suggerit que es denegaria qualsevol permís d’obres i canvis d’usos a l’Artèxtil i que l’opció més viable era vendre-ho a l’Ajuntament de Sabadell.

Col·laboració amb la policia

El Govern municipal assegura que està facilitant tota la informació als Mossos d’Esquadra. “Es col·laborarà amb la justícia per esclarir els fets”, apunten fonts municipals al Diari. L’anterior executiu també va manifestar en el seu dia la voluntat de col·laborar.

Ara fa un any, quan l’operació immobiliària milionària del clan Jodorovich amb l’Artèxtil va sortir a la llum, l’Ajuntament va posar en marxa una comissió interna per sortir de dubtes. La conclusió va ser que tots els processos administratius es van fer correctament i, per tant, no es va trobar cap error des del punt de vista tècnic.

En el marc d’aquest procediment, es va cridar a declarar els responsables polítics de l’Ajuntament a la comissió. Hi van assistir l’aleshores alcalde, Maties Serracant (Crida), i l’extinent Juli Fernàndez (ERC). Segons testimonis, ambdós van apuntar els tècnics com a responsables de la compravenda de l’Artèxtil. I, en el cas de Serracant, va explicitar que la responsabilitat política directa era del regidor d’Urbanisme, és a dir, de Juli Fernàndez. Joan Berlanga (Unitat pel Canvi), exresponsable d’Educació, va apuntar que no hi tenia res a dir. L’altra sòcia del Govern quadripartit, Marisol Martínez (Guanyem), va declinar assistir-hi.

Les reaccions dels partits municipals a la investigació per la compra de l’Artèxtil

L’Ajuntament hauria forçat la venda de l’Artèxtil

Comentaris
To Top