EL PERSONATGE

Joaquim Xercavins: Estimar-se les joies com a vocació i no per avarícia

/ LLUÍS FRANCO

Quan un és petit sempre li agrada mirar què fan els seus pares i aprendre el màxim que poden d’ells. Aquest és el cas de Joaquim Xercavins (Sabadell, 1974), que des que va començar a tenir consciència li agradava agafar una llima i fer joies de tota mena. Era el que havia après del seu pare, joier artesà i sabadellenc de tota la vida. De fet, a la dècada dels quaranta va fundar una joieria al carrer d’Avellaneda i quan es va casar va decidir canviar la ubicació al carrer de Font, 22, on encara es manté la botiga, i també posar-li el nom de Xercavins Joiers.

Joaquim Xercavins va començar a treballar-hi ben aviat, fins i tot abans d’estudiar Joieria a l’escola de la Federació Catalana de Joiers a principis dels noranta. Ràpidament va saber que fer joies era la seva vocació i el que millor se li donava fer. A finals de la dècada va agafar el relleu del seu pare com a propietari de la botiga. Des de llavors ha anat innovant i l’ha modernitzat per poder competir contra les grans franquícies. Ell, però, sempre ha cregut que la proximitat amb els clients era molt important perquè vinguessin a la botiga. “Cada vegada es valora més el tracte personal, perquè cada cop som menys els qui tenim un petit comerç. És la nostra virtut davant de les grans superfícies”, diu Xercavins.

Xercavins Joiers és una botiga emblemàtica a Sabadell, ja que té més de 50 anys d’història. Hi han passat dues generacions de joiers i encara està al peu del canó / LL. F.

No obstant això, la pandèmia ha estat l’etapa més difícil des que Joaquim Xercavins va agafar la propietat de la joieria. Les vendes s’han reduït i com ha passat amb la majoria de negocis, Xercavins Joiers també ha hagut d’estrènyer-se el cinturó. Així i tot, el Joaquim comenta que des de l’arribada de la Covid hi ha hagut un repunt en la transformació i reparació de joies: “Molta gent ve perquè li arreglem el rellotge o un anell”, explica. A més, afegeix que la moda vintage i els brillants de tota la vida tornen a estar de moda entre els sabadellencs.

Dit això, tot i el desgast que ha suposat la influència de la pandèmia, Xercavins assegura que segueix amb ganes de seguir fent joies. La seva vocació segueix intacte: “És una feina apassionant que m’omple molt. Estic innovant constantment i això és el més bonic del meu ofici. No el canviaria per res”, diu. Amb aquest pensament no seria d’estranyar que Xercavins Joiers segueixi sent una referència del sector molts anys més.

Comentaris
To Top