Publicitat
Oci i cultura

La rebotiga del teatre: l’assaig que l’espectador mai veurà

Enric Company, donant direccions als actors durant l’assaig / LLUÍS FRANCO

Ens endinsem en l’assaig de l’obra 3 Vàters 3. El director es mou com un dansarí pel pati de butaques. S’allunya per agafar perspectiva de l’escenari. S’hi acosta per apreciar algun detall i donar instruccions als actors. Tot i que això, realment, ho pot fer des de qualsevol, punt de l’auditori.

Benvinguts a l’Acadèmia de Belles Arts, que compta amb un teatre un xic amagat. Darrere la sala d’exposicions (visible des del carrer) unes escaletes internes ens condueixen a l’antic auditori, amb parts decorades amb vellut i 80 butaques dels anys 60.

Aquí assaja la companyia Belles Arts, que dirigida pel sabadellenc Enric Company, té ara entre mans la comèdia 3 Vàters 3. Un assaig en que la solemnitat d’una funció se’n va en orris. Allà on l’important és la prova-error. Actuar, aturar. Millorar. Repetir una escena fins que es controlen tots els matisos. Perfilar. Afinar.

D'esquerra a dreta: Alex Kindez, Carles Ventura i Pepito Migas / LLUÍS FRANCO

“Mira més amunt!”, crida Company a l’actor Pepito Migas. “I mostra el pal, que es vegi!”, l’indica, referint-se a l’escobeta de l’inodor. 

Lapsus

Els quatre actors prossegueixen l’assaig, tot i que aturen sempre que és necessari. També quan s’equivoquen. “Ai, perdó...”, diu Alex Kindez i esclata a riure. 

En un altre moment, es queda quiet i callat. “M’he quedat en blanc”, reconeix, fent una ganyota. A la vora té la bíblia, el guió en el que apareix frase per frase. “Ai, hòstia, era aquesta” , diu.  

I si no té la bíblia a mà, algú cridarà “doneu-li peu”, i algú altre li cantarà la frase en la que ha de retornar al text.  

Però som a un assaig i el pecat de quedar-se en blanc només l’han vist el propi director i el fotògraf i redactor del DS. Aquí es repeteixen les escenes fins que funcioni amb la intenció de la dramatúrgia. 

“Vocalitzeu!”, els crida Company en un altre moment. “Hahaha!”, riu Carles Ventura, “és que he pres un cafè i tinc la boca pastosa”, s’excusa. Però les acotacions funcionen: Les paraules se senten més entenedores en les següents escenes. 

Monologuistes

De fet, els intèrprets de 3 Vàters 3 no eren actors prèviament, sinó monologuistes i humoristes. D’aquí que se’ls hi hagi obert un món nou, en les tècniques d’interpretació. 

Tot i així, juguen a casa: 3 Vàters 3 és una comèdia plena de gags, en les que les entonacions i ganyotes posen el to humorístic (com les de Quimet Pujolràs, quart i darrer actor de l’elenc).  

La seva estrena és el proper 15 d’octubre (21.30 h), a l’Auditori de l’Acadèmia de Belles Arts. Hi faran funcions els 16, 17, 23, 24, 29, 30 i 31 d’octubre, a més del 6, 7, 12, 13, 14, 20 i 21 de novembre.  

D'esquerra a dreta: Alex Kindez, Carles Ventura, Pepito Migas i Quimet Pujolràs / LLUÍS FRANCO

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top