Ciutat

Una de cada vint botigues se suma al xec comerç de Sabadell

Una dona comprant a la botiga d'un petit comerç de Sabadell / LLUÍS FRANCO
Una dona comprant a la botiga d'un petit comerç de Sabadell / LLUÍS FRANCO

La campanya del xec comerç de 20 euros comença aquest dilluns amb un 4,6% dels establiments adherits. Un de cada vint. Fins divendres, 145 locals s’havien sumat a la campanya Sbdvalmés del total de 3.099 establiments que compleixen amb les condicions, segons dades facilitades per la Cambra de Comerç. Encara tenen temps a fer-ho: els establiments poden donar-se d’alta fins al 20 d’octubre. 

Diversos establiments han assegurat al D.S. que, fins ara, no s’havien assabentat de la iniciativa, que inclou comerços, parades ambulants, serveis i bars i restaurants afectats per un tancament forçós durant el confinament domiciliari. 

Com formar-hi part?

La campanya té dues condicions bàsiques: que la xifra de negoci del 2019 no superi el milió d’euros i que els establiments s’hagin vist abocats a un tancament obligat. En total, a Sabadell hi ha uns 6.000 establiments –sumant els baixos comercials, mercats municipals, parades ambulants i bars i restaurants–, segons la Cambra de Comerç. Cinc de cada deu establiments (3.099) de la ciutat compleixen amb els requisits. I s’hi poden adherir fins el dia 20.

Com? Registrant el seu negoci a la web sbdvalmes.moneder.cat, a la pestanya Registra’t. Un cop es validi, el client podrà fer servir els descomptes a aquell establiment.    I la Cambra de Comerç de Sabadell farà efectiu el pagament als establiments de forma setmanal. 

La baixa participació de comerços, per ara, preocupa alguns comerciants, que apunten que podria ajornar l’inici de les compres: “Som pocs establiments. Esperem que això no impliqui una desmobilització dels clients”, coincideixen diversos botiguers. També destaquen que “hi ha molta clientela que encara desconeix la mesura”.

En altres casos, el fet que sigui una gestió digital desincentiva els comerciants: “La meva clientela és gent gran, no estan acostumats a fer servir el mòbil”, explica l’Encarna, propietària d’una merceria. Núria Castillo, presidenta de l’Associació de Marxants, creu que “és una bona iniciativa”, però apunta  a “la dificultat tecnològica”. Tot i això, assegura que “la majoria de marxants s’hi sumarà”. 

Els excedents, al romanent

L’Ajuntament preveu destinar 1,6 milions d’euros a repartir descomptes de 20 euros entre els comerciants. I cada establiment pot rebre un màxim de 3.000 euros en vals. “No es preveu ampliar aquest màxim”, apunten fonts municipals al Diari. Però els comerciants donen per fet que no tothom els farà servir: “Hi ha molts clients que no l’aprofitaran”.

Partint del nombre d’establiments actual (145), ara sumarien una injecció econòmica màxima de 435.000 euros. En el cas que els vals quedin descoberts –o que s’hi acabin adherint pocs comerços–, els diners sobrants quedaran en el romanent de l’Ajuntament, confirmen les mateixes fonts.

Comentaris
To Top