Ciutat

Picabaralla política entre ERC i Junts per Sabadell per les paraules de Junqueras

El portaveu de Junts per Sabadell, Lluís Matas / G.Plans

Junts per Sabadell ha replicat durament a les declaracions que el president d’Esquerra, Oriol Junqueras, va fer dimecres durant la seva visita a la ciutat. El líder republicà acusava la formació de “no tenir cap escrúpol” a l’hora de “regalar institucions al partit socialista”, en referència al suport que el grup municipal dona al Govern de Marta Farrés.

El portaveu de Junts per Sabadell, Lluís Matas, s’ha referit a les negociacions després de les eleccions municipals del 2019, quan ERC va seure amb la Crida, Junts per Sabadell i Podem per intentar formar Govern i allunyar el PSC, la força més votada, de l’alcaldia. “ERC es va aixecar de la cadira dues vegades, nosaltres no ho vam fer. Volíem fer realitat el somni de fer de Sabadell una ciutat amb un govern independentista”, ha assenyalat. Matas ha assegurat que ERC els va demanar “un xec en blanc” i que volien el suport de Junts per Sabadell des de fora del Govern. “Mai no ens hi van voler, ens van menystenir”, ha afegit en la roda de premsa convocada per a respondre Junqueras.

Juli Fernàndez –exalcalde de Sabadell– i el seu equip de campanya, liderat per Gabriel Fernàndez, van marxar de vacances i quan van tornar a casa ja hi havia un Govern entre PSC i Podem”, ha etzibat el portaveu. “Va ser ERC que va regalar el Govern als socialistes”, ha contraatacat. “Si Junts no té cap escrúpol a Sabadell. Què té ERC a Sant Cugat, on va trencar un govern independentista i va formar-ne un amb els socialistes?”.

Matas creu que els republicans han començat a fer campanya de cara a les eleccions municipals de 2023. “Van estar quatre anys al Govern i van ser incapaços de fer res. Ara estan a l’oposició dos anys i no han fet res. Són els líders a malbaratar recursos”, ha recriminat.

La contrarèplica d’ERC: “La sociovergència manté el Govern”

El portaveu d’ERC, Gabriel Fernàndez, ha aprofitat la dissolució del grup municipal de Podem, després de l’expulsió de Marta Morell, per carregar contra el Govern de Sabadell. “Marta Farrés, avui clarament té menys legitimitat. El Pacte de la Concòrdia –entre Podem i PSC, l’any 2019– ha perdut validesa”, ha apuntat aquesta tarda en roda de premsa.

“En democràcia no val tot. Basar governs en persones i no en partits és una pràctica de baixa qualitat democràtica”, ha carregat.

Com a contrarèplica a les declaracions de Lluís Matas, Fernàndez ha tornat a retreure a Junts per Sabadell que “sostingui el poder”. “La sociovergència manté el Govern, tenen un acord polític”.

L’any 2023, eleccions municipals

En cas que després dels comicis municipals de 2023 les dues formacions independentistes es trobessin assegudes en una taula per a formar Govern, Lluís Matas condiciona el seu suport al fet que Junts per Sabadell entrés en el govern sabadellenc.

Actualment, Junts per Sabadell dona suport al Govern de PSC des de l’oposició. A canvi de poder implementar punts del seu programa electoral, el grup municipal de Lluís Matas ajuda a aprovar pressupostos i ordenances fiscals, per exemple, de l’executiu de Farrés. “No renunciem a la República, ho volem tot. Però hem de gestionar el mentrestant”, apunta el portaveu de la formació.

Comentaris
To Top