Ciutat

Marta Morell és expulsada de Podem

Podem fa fora del partit Marta Morell, per “irregularitats” a l’hora d’elaborar les llistes municipals de les eleccions de 2019

La regidora de Podem i tinenta d'alcaldessa, Marta Morell, en el ple municipal / LLUÍS FRANCO

Marta Morell, tinenta d’alcaldessa i l’única representant de Podem a l’Ajuntament, ha estat expulsada del partit. La formació afirma que, tot i que encara no ho ha fet, en els pròxims dies és probable que li demani que dimiteixi i abandoni l’acta de regidora. Des d’aquesta posició possibilita el Govern de Sabadell, donant suport a l’alcaldia socialista de Marta Farrés.

La causa de l’expulsió, segons la direcció de Podem Catalunya, ha estat la denúnica d’un militant –del qual n’han de resguardar l’anonimat– per la confecció de les llistes de les darreres eleccions municipals. “Va ser un procés tèrbol”, afirmen fonts de l’executiu. Hi va haver “irregularitats” a l’hora d’escollir Marta Morell com a cap de llista, en persones que hi figuraven sense l’aval necessari i en l’ordre dels noms, segons ha notificat la Comissió de Garanties de Catalunya, ratificada pel mateix òrgan estatal, dos anys després que s’obrís l’expedient per la denúncia.

Des de la direcció catalana del partit apunten que fa dies que s’ha informat a Morell que seria expulsada. Ella, però, sosté que no sabia res del procés i que se n’ha assabentat per la premsa, la qual cosa ha titllat de “sorprenent i indignant”. En aquest sentit, posa en dubte que el procés s’hagi dut a terme amb garanties. “És impossible que Morell no hagi rebut la notificació”, respon l’executiva.

Relacions “tenses” amb Podem Catalunya

Podem Catalunya nega que Morell hagi estat expulsada per decisions polítiques i insisiteix que se la fa fora del partit per les “irregularitats” en la confecció de la llista electoral. Tanmateix, confirmen que, entre la portaveu municipal i la direcció, han existit diverses “desavinences polítiques” al llarg dels dos anys de mandat.

Entre les dues parts, l’episodi més tens es va viure quan Podem Sabadell no va votar a favor perquè l’exalcalde Manuel Bustos entri a presó per un delicte de tràfic d’influències. L’Ajuntament, com a acusació particular del cas Mercuri, s’havia de posicionar sobre el compliment íntegre, o no, de la condemna de tres anys de privació de llibertat a Bustos, per haver enretirat dues multes de trànsit a familiars. ERC, Crida i Junts per Sabadell van votar a favor que Bustos entri a presó, mentre que PSC, Ciutadans i Podem no ho van fer. “Hi va haver discrepàncies amb la decisió”, expliquen des de l’executiva.

Una altra decisió amb què no han coincidit criteris entre la formació estatal i la sabadellenca ha estat, per exemple, la consideració “d’exiliats” d’alguns líders polítics independentistes. També hi ha va haver desavinences quan Morell va donar suport al PSC per apujar els sous dels regidors.

Morell (Podem) es desmarca d’Iglesias i no reconeix com a “exiliats” els líders independentistes

El pacte de governabilitat amb el PSC no ha tingut res a veure amb la decisió. La direcció afirma que va ser consultada amb la militància.

Com afectarà el govern de Sabadell?

Morell no ha confirmat si deixarà l’acta de regidora, que és individual, ni si seguirà al consistori com a independent, donant suport als socialistes per mantenir l’alcaldia de Sabadell. En les pròximes hores, l’executiva catalana de Podem es reunirà: “No hem demanat l’acta de moment. Probablement ho farem, però hem d’estudiar quins passos seguirem”. L’expulsió es comunicarà en els pròxims dies a l’Ajuntament.

En cas que Marta Morell deixés l’acta de regidora, Podem Catalunya explica que “continuar o trencar” amb el pacte amb el PSC dependria dels cercles de la ciutat.

Comentaris
To Top